Pro kutily

Inspirace: Jak zařídit malý obývací pokoj s kuchyní

V malých bytech je propojení kuchyně a obývacího pokoje praktické pro rodinný život, dodá domovu vzdušnost a ušetří prostor. Jak místnosti propojit v malém bytě?

U menších bytů je spojení kuchyně a obývacího pokoje často žádoucí. Spojení kuchyně a obýváku má jako všechno své výhody i nevýhody. Nejen rodiny s malými dětmi díky tomu mohou trávit více času pohromadě. Oceníte i snazší servírování a efektivnější využití prostoru. Musíte však vhodně odsávat pachy z vaření, aby se nešířily do obývací části a dbát na úklid, aby vás nerušil pohled na špinavé nádobí.

Využijte volný prostor

Při propojování místností rozdělte prostor na kuchyňskou, jídelní a obytnou zónu. V malých prostorách je poněkud složitější experimentovat s přechody, proto se musí často řešit celý prostor dohromady. Vše předem změřte, rozplánujte a nakreslete plánek. Mezi stolem a stěnou nechte volný prostor alespoň 70 cm, aby se vám pohodlně sedělo i vstávalo. Na průchod okolo nábytku nechte minimálně 60 cm.

Vsaďte na jednoduchost a světlé barvy

Vybírejte nábytek ve stejném stylu, ať můžete harmonizovat celkový dojem a snadno na sebe jednotlivé zóny napojit. Do malých bytů se hodí jednobarevné minimalistické kousky. Vyhněte se masivním kusům výraznému zdobení a dekorům. Volte jasné barvy jako je bílá či krémová a nábytek ze světlého dřeva.

Světlé a pastelové barvy na zeď

Pokud přemýšlíte, jak vymalovat obývací pokoj, při výmalbě zdi volte světlejší pastelové tóny a výraznější odstíny použijte jen na jednu stěnu nebo pouze její část. Místnost můžete zvětšit optickými klamy. Vodorovné barevné pruhy ji vizuálně rozšíří, horizontální ji zase zvýší.

Vytvořte chytrý přechod mezi zónami

K propojení kuchyně a obýváku slouží jídelní stůl, který v malých bytech běžně zastává i roli pracovního stolu. Do malých prostor můžete dát i kuchyňský ostrůvek, na kterém se dají připravovat i potraviny. Pokud máte trochu místa navíc, zkuste prostory oddělit zástěnou nebo posuvnými dveřmi. Poslouží i obývací stěna.

Zvolte multifunkční nábytek

Multifunkční nábytek mohou tvořit rozkládací stoly a pohovky, nábytek na kolečkách i s úložnými prostory, neb třeba stohovatelné židle či stolky. Sedací souprava může být z oddělitelných segmentů, které lze libovolně přesouvat do jiných místností. Doplněná menším stolkem vytvoří místo pro stolování.

Vsaďte na tiché spotřebiče

Během rekonstrukce panelového bytu 1 + 1 vybírejte tiché kuchyňské spotřebiče, investujte do kvalitní digestoře. Varné desky volte sklokeramické nebo s indukčním ohřevem. Na rozdíl od plynu šíří méně mastného prachu. Při nedostatku místa můžete zvolit i dvouplotýnku a multifunkční troubu.

Dopřejte si vhodné osvětlení

Kromě umělého osvětlení do bytu pusťte co nejvíc denního světla. Volte průhledné záclony, jemné závěsy nebo žaluzie. Místo visacích lustrů, které místnost opticky snižují, dejte v obýváku i kuchyni přednost stropnímu LED světlu. Do kuchyňské, jídelní i obývací zóny zvolte jiný typ barvy světla udávaného v kelvinech – K. Čím víc kelvinů, tím bude světlo bělejší. Podívejte se, jak osvětlit kuchyňský kout.

Správná barva světla

Do obývací části dejte teplý odstín s nažloutlým světlem a hodnotou 2 700 až 3 400 K. Bude působit příjemně, útulně a navodí pocit klidu. Stejné dejte i nad jídelní stůl pro podporu chuti k jídlu. Do kuchyně naopak dejte pocitově neutrální bílé světlo s hodnotou 5 000 až 6 000 K, díky kterému se lépe soustředíte a lépe uvidíte.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.