Dům a Zahrada

Zavařování v troubě – Jak na to?

Pokud se chcete pustit do zavařování, ale nechcete si kvůli tomu pořizovat drahý, speciální zavařovací hrnec, můžete se do práce pustit i bez něj. Na zavařování ovoce i zeleniny vám postačí i trouba.

Zavařovat můžete v troubě elektrické, plynové i horkovzdušné. Zavařovat lze dokonce i v mikrovlnné troubě. Musíte však dodržet určitá pravidla. Pokud si přečtete náš návod a dodržíte správný postup, určitě to hravě zvládnete. Jak postupovat?

Důsledná sterilizace sklenic

Než se pustíte do zavařování, určitě dodržte pečlivou sterilizaci sklenic. Sklenice, víčka i gumička musí být perfektně čisté, jinak se začne jídlo ve sklenicích brzy kazit. Doporučujeme používat vždy nová víčka, protože ta stará mohou být již deformovaná a nebudou tak dobře těsnit. Sklenice pečlivě umyjte prostředkem na nádobí a pak je vypláchněte v horké vodě. Můžete použít i myčku. Určitě se vyhněte vysoušení utěrkou, na které často ulpívají bakterie a utěrka může pouštět vlákna. Obojí by mohlo sterilitu narušit. Pak na několik minut vložte prázdné sklenice do trouby. Protože musí být pro zavařování trouba dobře předehřátá, sterilizaci lze dobře propojit s jejím zahříváním.

Jak na samotné zavařování

Při zavařování v troubě naplněné a dobře uzavřené sklenice vložte na plech s vodou. Gumičky nebo víčka vlivem horkého vzduchu trpí a časem mohou začít praskat. Při ponoření do vody vytvoříte v troubě vhodné vlhké prostředí, které bude podobné jako v zavařovacím hrnci. Jakmile máte sklenice sterilizované, naplněné, uzavřené a dané na plechu, musíte dodržet správnou teplotu a dobu zavařování. Postup se při zavařování v plynové, elektrické a horkovzdušné troubě mírně liší.

Návod na zavařování v troubě

Do hlubokého plechu nalijte 2 cm vody a pak do něj naskládejte zavařovací sklenice. Je dobré zavařovat ve stejně velkých sklenicích, kvůli stejnoměrné konzervaci. Sklenice se na plechu nesmí vzájemně dotýkat, ani se nesmí dotýkat okraje plechu. Na plech se vejde 6 velkých zavařovacích sklenic. Přes sklenice dejte pár vrstev navlhčených novin proti přehřívání skla. Na to nezapomeňte hlavně při zavařování v horkovzdušné troubě.

Zavařování v elektrické a plynové troubě

U elektrické trouby nastavte troubu u horního i dolního topného tělesa na 170 °C. Plynovou troubu nastavte na stupeň 1 až 2, podle konkrétního typu. Možná to budete muset párkrát vyzkoušet a tak trochu experimentovat. Do předehřáté trouby vložte plechu se sklenicemi a zahřívejte je tak dlouho, až se objeví vzduchové bublinky. Ovoce v troubě zavařujte 45 minut, zeleninu 60 minut. Pak troubu vypněte, ale sklenice nechte uvnitř ještě dalších 30 minut.

Zavařování v horkovzdušné troubě

Horkovzdušnou troubu nastavte na 250 °C a plech se sklenicemi dejte do spodní části na rošt. Menší sklenice zavařujte 5 až 10 minut, větší sklenice 10 až 15 minut. Sklenice obalte několika vrstvami namočených novin. Po uplynutí doby troubu vypněte, ponechte sklenice v troubě a pak vyndejte.

Odpovědět

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.