Architektura

Vila Tugendhat

Vila Tugendhat je jediná moderní památka, která je za Českou republiku zapsána v seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Stavba dokončená v roce 1930 přišla na 5 milionů korun, což jí domácí umělecká fronta věnující se sociálnímu bydlení nemohla zapomenout. Za tu cenu by se v té době dalo postavit 30 rodinných domů. Jen stěna ze 7 cm tenkého onyxu stála 200 000 korun. Onyxová stěna z marockého pohoří Atlas je kouzelně prozařována odpoledním sluncem. Mies van der Rohe navrhl pro vilu i některé kusy nábytku. Tato vila patří mezi 4 nejlepší vily světa, které zásadně ovlivnily tvorbu architektů. Dům Robbie od Franka Lloyda Wrighta v Chicagu, Steinerova vila ve Vídni od Adolfa Loose, vila Savoy v Poissy navržená Le Corbusierem a naše vila Tugendhat v Brně.

Vila Tugendhat a její stavba

Třípodlažní stavba, částečně zapuštěná do svahu, s plochou téměř 2 000 m2, suterén 535 m2, přízemí 732 m2 a 1. podlaží 642 m2. Stačily necelé 2 roky a do vily, kterou realizovalo 12 firem pod vedením stavební firmy Moritz a Artur Eislerovi, se rodina mohla nastěhovat. Při pohledu z Černopolní ulice, kde je hlavní vstup a vjezd do garáže a dnes v ní stojí naleštěný vůz Tatra 75 zapůjčený z Národního technického muzea, vypadá vila jako jednopodlažní stavba. V této úrovni je rozdělená na 2 kvádry spojené deskou ploché střechy a oblá stěna z litého mléčného skla i nosný sloup celkovou kompozici odlehčují. Ve vstupní části je položený travertin, po sestoupení po schodišti do haly zabírající kromě kuchyně a přípravny jídla celou plochu spodního podlaží ve velikosti 15 x 24 m, projdete do impozantní obytné části domu.

Dispozice

Na jižní a východní straně je vila otevřena prosklením do zimní zahrady i do venkovní zahrady ve svahu. Velká plocha haly je rozdělena na vstupní, pracovní, jídelní a odpočinkovou část. Pro zachování volně plynoucího prostoru, což je základní ideou celého domu, nejsou použity klasické příčky, ale oblá stěna z makasarského ebenu nebo onyxová stěna. Makasar se už v podobě tak mohutného stromu neobjevuje a cena je o to vyšší. V odpočinkové části s křesly lze spustit skleněnou čelní stěnu dolů a propojit halu se zahradou, což lze i v jídelní části. Zde je velký stůl s deskou z hruškového dřeva. Přidáním jednotlivých segmentů jej lze zvětšit až pro 15 lidí. Samonosné židle Brno byly navrženy pro vilu. Z jídelny lze projít do kuchyně a přípravny jídla, na západní krytou terasu a po schodišti do zahrady.

Pokoje

Dvě ložnice manželů, denní pokoj a ložnice dětí i vychovatelky včetně 2 koupelen jsou v horním vstupním podlaží. Okna směřují na jih, z pokojů lze vyjít na velkou střešní terasu s pergolou, půlkruhovou lavicí a pískovištěm. Zahradu navrhla brněnská architektka Markéta Müllerová, volný prostor se stromy podél svažitého palouku končí bez oplocení až u parcely Gretiných rodičů, jejichž dům stál na jejím konci. Ocelový skelet nese betonové stropy, ocelové sloupy pak procházejí ve 3 řadách celou výškou domu, tvoří je 4 L profily složené do křížového profilu a obloženy chromovým pláštěm. Skleněné tabule do zahrady mají rozměry 3 x 5 m a původní vyrobila firma Weimann v Chudeřicích u Teplic. Vedle ústředního topení tu byla unikátní vzduchotechnika. Olejové a pilinové filtry a vlhkost se řídila průchodem přes komoru s vodní sprchou. Byly zde 2 strojovny pro spouštění oken a vila měla vlastní odkalovací jímku pro odvod venkovní vody do trativodu. Elektrický zabezpečovací systém, trezor pro kožichy a nejlepší technologie.

Odpovědět

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *