Architektura

Mezinárodní konferenční centrum v Dalianu

V severovýchodní Číně, na jihu provincie Liao-ning, v pěkném přístavním městě Dalian vyrostlo moderní konferenční centrum, které v sobě skrývá i divadlo, operu a výstavní prostory.

Autory tohoto impozantního architektonického díla jsou architekti známé kanceláře COOP HIMMELB (L) AU v Asii, v Číně a městě Dalian. Datum realizace byl rok 2011. Architekti známé kanceláře jsou držitelé mnoha významných mezinárodních ocenění. Hlavní myšlenkou je vytvářet architekturu plnou zajímavé vnější hmoty i vnitřní skladby. Centrum je příkladem udržitelné architektury.

Tip: Terminál mezinárodního letiště Shenzhen

Přístavní město Dalian

Přístavní město Dalian je obklopeno vodami Žlutého moře na východě a mořem Bohai na západě a na jihu. Čínské město slouží jako významný mezinárodní přístav, průmyslové, obchodní a turistické centrum. Město vypsalo před třemi lety soutěž na Mezinárodní konferenční centrum. Dalian International Conference Center se povedl. Vítězem soutěže se stala v roce 2008 architektonická kancelář COOP HIMMELB (L) AU pod vedením architekta Wolfa D. Prix. Úkolem bylo vytvořit orientační bod na rozšíření hlavní městské osy. Stavba centra se začala realizovat o rok později ve spolupráci s profesionály v ohýbání masivního ocelového vnějšího pláště.

Architektonické řešení

Budova centra má 8 pater, výšku 60 metrů, délku 220 metrů a šířku 200 metrů. Představuje mohutnou zborcené hmotu, v některých místech přerušenou otvory, jenž připomínají žaluzie nebo žábry ryby. V otvorech jsou zasklení, přes které jde denní světlo do interiéru. Jádro centra tvoří divadlo a koncertní sál s kapacitou 1 800 diváků. Těsně za nimi je velká konferenční místnost pro 2 500 delegátů, která lze rozdělit na menší slavnostní síň, výstavní galerii i menší koncertní sál. Dalších 6 menších konferenčních místností s kapacitou od 300 do 600 lidí je rozmístěno kolem jádra budovy. Jsou vytištěny konzolovitě ven oproti přirozené linii obvodových stěn. Některé lze rozdělit na menší.

Interiér

Jednotlivé místnosti a centrální oblast jsou plynule připojeny na veřejný foyer, který se jemně vine budovou. Autoři vzali v úvahu obrovské množství lidí cirkulujících uvnitř budovy. Vytvořili interiér jako hybridní město, ve kterém se lze jednoduše a snadno zorientovat. Většina konferenčních místností a společných prostor se osvětluje shora denním světlem. Hlavní vstup do budovy centra je přímo od moře. Do podzemní garáže se vchází z jihozápadní strany.

Technické a konstrukční řešení

Technický, klimatický a environmentální koncept centra je v souhře technologií a konstrukcí. Budova využívá větrnou energii, solární panely integrované do tvaru budovy, mořskou vodu a denní světlo chytrým způsobem, aby se vždy vyprodukovalo více energie, než se spotřebuje. Ve vnitřních prostorách je pro dostatek vzduchu pro tepelnou a akustickou pohodu klimatizace i přirozené větrání. Využití mořské vody s tepelnými čerpadly zajišťuje chlazení v létě a topení v zimě. Atrium je koncipováno na solární ohřev, z části je přirozeně větrané a klimatizované. Přirozené denní osvětlení vyvolává pozitivní psychologický efekt, umělé osvětlení je doplňující a spotřeba energie je minimální.

Strukturální koncept budovy

Strukturální koncept budovy je založen na sendvičové konstrukci ze dvou prvků. Ocelové prostorové rámy jsou s hloubkou v od 5 do 8 m. Celá konstrukce je vyvýšená 7 metrů nad úrovní terénu a podepřena 14 ocelobetonových jádry. Konstrukce fasády spojuje 2 vrstvy, základnu a střechu, čímž vytváří nosnou skořepinovou konstrukci. Aplikace nových konstrukčních a simulačních technik, znalosti místních stavitelů lodí pro zakřivení masivní ocelové desky a spotřeba více než 40 000 tun oceli, umožnily zrealizovat rozpětí nad 85 metrů a více než 40 metrovou konzolu.

Mezinárodní konferenční centrum v Dalianu
4 (80%) 7 hlasů

Odpovědět

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *