Naložené kuřecí maso je lepší než kuřecí bez marinády. Drůbež nemá příliš výraznou chuť a chuť ostatních surovin v marinádě natáhne.
Tekuté marinády mohou být velmi jemné a málo kořeněné nebo s ostřejší chutí. Kuřecí maso je díky marinádě rychleji připravené a navíc je měkké a křehké. Ostřejší marinády zvolené podle použitých surovin zvýrazňují chuť masa. Marinovací směsí, která je hustší konzistence, lze maso před úpravou potírat.
Příprava kuřete před nakládáním
Kuře můžeme marinovat celé. Na to použijeme marinovací směs a kuře potřeme zvenku i zevnitř. Porcované kuře se lépe marinuje vykostěné a kuřecí prsa můžeme marinovat nakrájené na plátky. Kuřecí maso krájené na kostky nebo nudličky do marinády nakládáme. Aby maso získalo chuť marinády, je třeba jej marinovat alespoň 3 hodiny, nejlépe však 24 hodin. Maso necháváme marinovat v chladu.
Jogurtová marináda na kuřecí maso
Ingredience:
- 6 ks kuřecích prs
- 1 bílý jogurt
- 1 lžíce oleje
- 2 vejce
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 3 lžičky sušeného česneku
- sůl
- pepř
- oregano
Postup:
Uvedené ingredience smícháme, dochutíme dle chuti a maso necháme marinovat v lednici v uzavřené nádobě do druhého dne. Před grilováním marinádu setřeme. Kuřecí křídla můžete také připravit v konvektomatu, který zajistí rovnoměrné propečení a marináda krásně pronikne do masa.
Marinovaná kuřecí křídla s medem
Ingredience:
- 8 ks kuřecích křidélek
- 3 lžíce medu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 4 lžičky sušeného česneku
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce sojové omáčky
- 3 bobkové listy
- 1 lžička kari
- sůl
- pepř
Postup:
Med rozmícháme s citrónem a česnek utřeme se solí. Všech smícháme dohromady a vlijeme do uzavíratelné misky. Do misky vložíme omytá a nasolená kuřecí křídla. Necháme je marinovat v lednici do druhého dne. Na rozpáleném grilu grilujeme marinovaná kuřecí křídla z obou stran dozlatova. Marinádu, která nám zbyla v misce, slijeme do pánvičky a necháme si ji na grilu převařit. Grilovaná kuřecí křídla podáváme s bramborami a přelitá převařenou marinádou. Můžeme posypat krájeným pórkem. Med dodá masu mnoho zdravých látek a typickou šťavnatou chuť.
Kuřecí křidýlka v marinádě z ančoviček a česneku
Ingredience:
- kuřecí křídla
- 2 ks ančoviček v oleji
- 1 stroužek česneku
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 3 polévkové lžíce citronové šťávy
- 800 g brambor
- sůl
- barevný drcený pepř
- olej
Na podávání:
- citrón
- dijonská hořčice
V hmoždíři nebo mixéru zpracujte ančovičky a česnek na pastu. Postupně přiléváme olej a citrónovou šťávu, opepříme a podle chuti dosolíme. Do marinády dáme křídla a marinujeme minimálně 3 hodiny, ale nejlépe přes noc. Křídla zvolna grilujeme a občas otáčíme, dokud nejsou uvnitř propečená a zlatá. Podáváme s citronem a dijonskou hořčicí.
Italská marináda
Ingredience:
- 1 kg kuřecího masa
- ½ lžičky mletého černého pepře
- ½ lžičky tymián
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička čerstvé bazalky
- 4 lžíce másla
- sůl
Postup:
Na 1 kg masa potřebujeme 1 hrnek grilovací marinády. Máslo rozpustíme v menším kastrůlku, vmícháme citrónovou šťávu, přidáme bazalku, tymián, pepř a osolíme. Maso naložíme do marinády den předem, nejméně však na 6 hodin. Před grilováním maso z marinády vyjmeme, důkladně ubrouskem očistíme a zvolna grilujeme. Vyzkoušet můžete i uzení masa.