Stavba

Rekonstrukce bytového jádra

Panelákové koupelny mají stísněný prostor a papírové stěny. Za nimi je slyšet opravdu i otočení kohoutkem a můžete poslouchat i rozhovory sousedů. Umakartové jádro bylo v minulosti běžnou součástí bydlení pro mnoho rodin ve známé éře reálného socialismu. V některých koupelnách je umakart dodnes. Mnoho domácností postupem času provádí rekonstrukci bytového jádra. Občas se objevují plísně, sanitární zařízení je sešlé a nevyhovující, estetické hledisko obrovsky zaostává. Proto je čas na radikální proměnu.

Proměna koupelny

Nejdříve musí být provedeny bourací práce a demontována původní vodovodní a odpadová instalace. Pak je čas vyzdít nové stěny koupelny z porobetonu. Dispozici panelákové koupelny se vám tak podaří rozšířit přibližně o 20 cm, což můžete provést i zmenšením prostoru toalety, je-li to možné. Možná tak konečně budete moci do koupelny nově umístit i vaši pračku. V té chvíli je ale nutné provést i nové rozvody vodoinstalace, kanalizace a elektřiny, aby byl prostor připraven pro následnou montáž sanitárního zařízení. Komfort v koupelně zvýší například elektrické vytápění podlahy položené na tepelnou izolaci. Pak už vám zbývá pouze namontovat novou vanu se zástěnou nebo sprchový kout, položit novou dlažbu a přilepit obklady. Pokud je dáte až ke stropu, už nebudete muset ani malovat.

Jakou zvolit barvu a design

Pokud bude obložení koupelny i podlaha laděno do světlých barev, vaši koupelnu to opticky zvětší. Využijete-li výraznější barvy, bude tento prostor vysoce originální. Dojem většího prostoru vám pomůže vytvořit i velké celoplošné zrcadlo, které umístíte za nebo nad umyvadlem. Trendem v malých koupelnách jsou nyní spíše sprchové kouty než vany. Pokud se rozhodnete třeba kvůli dětem zachovat vanu, doplňte ji o sprchovou zástěnu, abyste se mohli každý den také pohodlně osprchovat. Vanu, sprchový kout, umyvadlo i koupelnový nábytek s doplňky volte z jedné série nebo ve stejném designu ať koupelně dodáte jednotný design. Nezapomeňte na vkusné a sladěné doplňky.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.