Architektura

Terminál mezinárodního letiště Shenzhen

Shenzhen je město na jihu Číny, které má 8 milionů obyvatel. Je položené pár kilometrů směrem na sever od Hong Kongu. V jeho západní části se nachází městská část s názvem Bao’an, kde je od roku 1991 těsně u moře na 10 km² mezinárodní letiště Shenzhen Bao’an.

Italské architektonické studio Massimiliano and Doriana Fuksas Architects dokonce zvítězilo v mezinárodní soutěži na stavbu nového obřího terminálu na mezinárodním letišti Bao’an ve městě Shenzhen u čínského Hong Kongu. Vítězný terminál dostal tak trochu fluidní tvary. Mezinárodní letiště Shenzhen Bao’an má 2 ranveje a 1 terminál pro cestující s 63 kontaktními branami do letadel, tzv. gates. Je zde i dalších 15 vzdálených bran. Nový terminál vyrostl na 500 000 m².

Tip: De Rotterdam, vertikální město a největší budova Holandska

Mezinárodní letiště Shenzhen Bao’an

Hlavní letiště obsluhuje deltu Perlové řeky a nachází se 32 km od centra města Shenzhen. Je základnou pro společnosti Shenzhen Airlines a Donghai Airlines i non-stop destinací pro China Southern Airlines a Hainan Airlines. Na letišti momentálně operuje asi 30 leteckých společností. Mezinárodní letiště Shenzhen Bao’an nabízí nepřetržité lety do mnoha míst v celé Číně. Mezinárodní destinace zahrnují letiště v Jižní Korei, Malajsii, Thajsku i Japonsku. Možnosti navazující pozemní přepravy zahrnují autobusy, taxi, trajekty i kyvadlovou dopravu do Shenzhen Metro Luobao Line.

Tvar letiště Shenzhen Bao’an

Fluidní tvar střechy díky síťové struktuře dodává dostatek denního světla. Zasíťovaný prostor dostal i interiér terminálu. Fluidní zaoblený až tubusový tvar tohoto terminálu, složeného ze síťované vrstvené konstrukce mírní i energetickou náročnost budovy. V interiéru je kromě odbavovacích prostor i mnoho obchodů a restaurací. Odbavovací terminály, posuvné pásy i fluidní stěny s dostatkem denního světla vzbudily pozornost v celém světě.

Skvostný terminál

Skulpturální terminál evokuje obraz rejnoka a má velmi nápadné vnitřní a vnější dvojité opláštění napodobující kůži s motivem včelí plástve, který jakoby obtéká konstrukci. V délce 1,5 km a se střešním rozpětím místy až 80 m zdůrazňují fasádu terminálu kovové a skleněné panely. Zároveň rozptylují přirozené světlo vnikající dovnitř. Interiér terminálu pak charakterizují bílé kuželovité sloupy, které na sobě nesou honosnou střechu v měřítku katedrály. Interiér i exteriér je pozoruhodně elegantní.

Myšlenka pohybu a pauzy

Prostorový koncept je jakoby tekutý a kombinuje myšlenky pohybu a pauzy. Studio Fuksas se soustředilo na délku procesů, pěší vzdálenosti, velmi snadnou orientaci, prostory pro shlukování cestujících a dostupnost všeho požadovaného vybavení. K výjimečným interiérovým prvkům patří stylizované bílé jakoby stromy s otvory klimatizace. Nerezový povrch odráží plástvové struktury shora. Motiv pláství je i v podobě 3D otisků na stěnách.

Odpovědět

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *