Interiér

Jak zlikvidovat svinky v domě?

Drobní bezobratlí živočichové rádi žijí v přítomnosti lidí, kteří jim poskytují potravu i teplý úkryt. Podívejme se, zda jsou svinky a rybenky nebezpečné a jak se jich zbavit.  Zahrádkářům stínky a svinky pomáhají udržet zahradu beze zbytků a obohacují půdu. V domácnostech se jich však snažíme zbavit.

Svinka

Svinka obecnáArmadillidium vulgare patří k suchozemským korýšům a na rozdíl od příbuzné stínky se umí svinout do kuličky, zejména při nebezpečí a napadení predátorem. Tuhý článkovaný krunýř je zakulacený, tělo má velké 6 až 12 mm. Žije ve vlhkých a tmavých prostorách v menších skupinách. Živí se hnijícími rostlinnými a živočišnými zbytky. Často se vyskytují tam kde stínky.

Jsou aktivní v noci. Přes den se ukrývá pod kameny a ve vlhkých a tmavých koutech. Tělo je tvořeno štítky šedohnědétmavě šedé barvy. Dospějí za 3 až 4 měsíce a dožívají se 2 až 3 let. Samice naklade až 300 vajíček. Vajíčka klade do váčku připevněného na zadní straně těla, larvy se líhnou, až když spotřebují žloutek a zůstávají po nějakou dobu u matky. Na naše zdraví nemají žádný vliv.

Stínka

Stínka obecnáPorcellio scaber je asi 1,5 cm velká a její příbuzná stínka zedníOniscus asellus je o trochu větší. Patří do korýšů a nejde o hmyz. Jejich tělo je tmavě šedé s článkovaným tvrdým krunýřem a má 7 párů končetin. Nesvinou se do kuličky a vylučuje látku čpící čpavkem.

Žijí ve vlhkých sklepech, koupelnách, škvírách a tmavých koutech, pod květináči a kameny. Množí se malými vajíčky, ze kterých se líhnou asi milimetrová mláďata. Živí se tlejícími rostlinami či uskladněným ovocem a zeleninou a nejsou nebezpečné. Stínky dospívají po 3 měsících a mohou se dožít až 2 let.

Rybenky

Rybenka obecnáLepisma saccharina patří do bezkřídlého hmyzu, má 0,8 až 2 cm a je pokryta stříbřitými šupinkami. Na hlavě má 2 tykadla a na zadečku 2 štěty a 1 paštět. Má ráda vlhko a tmu, nejčastěji se objevuje v koupelnách, toaletě, sklepech a podkroví. Samička naklade asi 100 vajíček ve spárách a škvírách.

Rybenky se na Zemi vyskytují 400 milionů let a jsou o 150 milionů let starší než dinosauři. Živí se papírem, lepidlem, tapetami, textiliemi, koberci i sypkými potravinami. Nepřátele tvoří pavouci, stonožky a škvoři. Rybenky mohou poškodit vybavení domácnosti, způsobit dírky v oblečení i tapetách, nešíří však choroby.

 Jak na likvidaci rybenek, stínek a svinek

Pokud chcete zlikvidovat stínky a svinky, můžete vysířit sklep sirnými knoty. Můžete je také nalákat na jedno místo rozkrojeným jablkem, mrkví či bramborou a přenést na zahradní kompost, kde vám prospějí. Nejlepší je prevence a snížení vlhkosti v bytě. Uskladněné plodiny pravidelně třiďte, aby nezahnívaly a nelákaly je.

Prostory s rybenkami pravidelně větrejte a vysoušejte. Při vytírání podlahu vysušte do sucha. Všechny spáry, praskliny v lištách a podlaze vyplňte tmelem či silikonem a pravidelně je vysávejte, ať tam nezůstanou vajíčka. Podívejte se na vhodné tipy na úklid. Na noc uzavřete odtoky zátkou a prolijte je občas horkou vodou. Na místa výskytu nakrájejte vanilkový lusk, jehož vůně rybenky odpuzuje. Poradíme vám také, jak se zbavit molů, ať už šatních či potravinových.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.