Dům a Zahrada

Zavařování červené řepy – jak na to + recepty

Zavařování červené řepy je nejlepší způsob, jak v ní uchovat všechny její vitamíny a prospěšné látky. Červená řepa posiluje imunitu, díky velkému množství vlákniny, která zlepšuje trávení, čistí tělo a napomáhá při léčbě klíšťové encefalitidy či boreliózy. Navíc se dá upravovat na sladko i na slano.

červená řepa

Sladkokyselý nálev

Ingredience:

  • 1 l vody
  • 0,3 l octa
  • 100 g cukru
  • 1 lžička soli

Postup přípravy:

Do hrnce nalijte vodu s octem, přisypte cukr a sůl. Směs míchejte a přiveďte k varu. Až se cukr zcela rozpustí, stáhněte nálev z ohně a nechte vychladnout. 

Sladký nálev

Ingredience:

  • 2 l vody
  • 500 ml jablečného octu
  • 40 g soli
  • 200 g cukru

Postup přípravy:

Vodu s octem nalijte do hrnce, přidejte sůl a cukr, nechte projít varem a vychladnout.

Zavařování červené řepy

Ingredience:

  • červená řepa
  • nálevce výběru
  • sterilizované zavařovací sklenice a víčka

Postup přípravy:

Řepu vložte do hrnce s vodou a uvařte ji doměkka. Oloupejte ji a nakrájejte na kostky 1×1 cm. Vložte ji do připravených sklenic, zalijte jedním z nálevů a zavíčkujte. Sklenice dejte do zavařovacího hrnce asi 1 cm od sebe, aby nepopraskaly, nebo zkuste zavařování v troubě. Zavařujte 15 minut na 80 °C. Pak sklenice vytáhněte, přetočte dnem vzhůru, nechte vychladnout a uskladněte v chladnu a temnu.

Zavařování červené řepy s křenem

Ingredience:

  • 1 kg červené řepy
  • 200 g křenu
  • sladkokyselý nálev
  • sterilizované zavařovací sklenice s víčky

Postup přípravy:

Vložte řepu do hrnce s vodou a uvařte doměkka, asi 1 hodinu, aby šla dobře oloupat. Vychladlou uvařenou řepu oloupejte a nastrouhejte ji na hrubším struhadle. Stejně nastrouhejte křen, smíchejte vše dohromady, naplňte sklenice, zalijte připraveným nálevem a zavíčkujte. Zavařujte 15 minut na 80 °C.

červená řepa

Zavařování červené řepy se zelím

Ingredience:

  • 1 kg červené řepy
  • 1 kg bílého hlávkového zelí
  • 200 g cibule
  • sladkokyselý nálev
  • sterilizované zavařovací sklenice s víčky

Postup přípravy:

Uvařenou a oloupanou řepu nastrouhejte na hrubé straně struhadla. Stejně nakrouhejte zelí a cibuli nakrájejte na jemno. Vše smíchejte dohromady. Do vroucího nálevu vložte zeleninu, povařte a naplňte sklenice. Sterilujte 20 minut na 80 °C.

červená řepa

Marmeláda z červené řepy

Ingredience:

  • 1 velkou červenou řepu
  • ¼ hrnku třtinového cukru
  • 1 lžíci citronové šťávy

Postup přípravy:

Řepu umyjte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky, dejte do tlakového hrnce a přidejte trochu vody. Uvařenou řepu vložte do mixéru s citronovou šťávou. Rozmixujte vše do hladka a v případě potřeby přidejte vodu z vývaru z řepy. Pyré z červené řepy dejte na pánev a přidejte k němu cukr. Míchejte do té doby, až vznikne konzistence džemu. Nalijte do zavařovacích sklenic, zavíčkujte a zavařujte 15 minut na 80 °C. Podobně se můžete pustit třeba do zavařování hub.

Odpovědět

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.