Stavba

Jak postavit bazén svépomocí

Bazén můžete začít stavět i během stavby domu, i když by to mohlo počkat, vykopanou zeminu ze stavby domu lze totiž použít na úpravu terénu do spodních vrstev.

Nemusíte tak platit nakládku a odvoz zeminy a k bazénu se snadný přístup i pro těžkou techniku, která možná i přijela kvůli stavbě domu, Vezměte to tedy jedním vrzem. Nehrozí vám také zničení zahrady. Výstavba domu i bazénu je spojena také i s mnoha s dalšími objekty, jako je plot, pergola či dílna. Můžete tak ušetřit na dopravě a materiálu.

Jak vybetonovat bazén

U výkopu pro bazén je nutné počítat i se správnou konečnou výškou betonové desky. Musí nám vyjít s terénem, jak ji potřebujeme. Je nezbytné zachovat i rovnou desku. Betonová deska by měla mít dostatečnou tloušťku a měla by být vyztužená ocelovou armaturou v podobě kari sítě. Skutečnou sílu základové betonové desky vám musí stanovit statik. Vypočítá to s ohledem na stanoviště, tvar a celkovou velikost bazénu. Někdy stačí 10, jindy 20 cm.

Na co si dát pozor

Je také vhodné provést podsyp základové desky štěrkem a provést izolaci třeba polystyrenovými deskami. Pokud bude při instalace stoupat spodní voda, je nutné v prostoru výkopu navíc ještě instalovat šachtu, která nabízí možnost odčerpávat stahující se spodní vodu. Někdy stačí i svislá trubka s průměrem 300 mm, do které je voda svedena pomocí drenážní hadice vedené po obvodu výkopu. Pak lze velmi dobře vodu podle potřeby v průběhu stavby bazénu odčerpávat.

Základová deska pod bazén

S výkopem základů na dům, jímky a kanalizace můžete provést i výkop díry na bazén. Základovou desku pod bazén můžete šalovat z 20 cm vysokých pruhů OSB desek, které vám možná i zbydou ze šalování věnce na RD. Na betonování vám pomůže UNC, které nabere písek, zajede i k pytlům s cementem a nakonec vám sjede i pro vodu. Cestou k bazénu se směs promíchá a sype do předem vyšalovaného obdélníku. Zároveň s deskou na bazén klidně provedete betonáž desky na budoucí pergolu či plot. Do desky dáte dvě vrstvy kari sítě s oky 15 x 15 a síle 6 mm nad sebe. Spodní výpusť být může, ale nemusí. Dnes se bazén nikdy nevypouští celý ani na zimu.

Tip: Dřevostavba v brazilském ráji zvaném ITAIPAVA

Stěny bazénu

Ztracené bednění vám postačí v síle 20 cm a 2x R8. Svislá výztuž postačí také z R8. První dvě řady je dobré betonovat a ostatní řady skládat klidně pouze na pěnu. Pak následuje osazení skimmeru, vpustí, výpustí, trysek a také krabice na osvětlení bazénu.

Technologie bazénu

Na technologie si pozvěte odborníka, který připraví všechny rozvody a výše zmíněné prvky bez chyby, kterých byste se mohli vy dopustit při své neznalosti. Instalace se provádí do prázdného, ztraceného bednění na montážní pěnu. Trubky zaveďte až ke studni, kde bude v následně umístěna také filtrace a čerpadlo bazénu.

Schody a sedátka

Bazén může být velký na plavání, nebo může připomínat spíše větší vířivku určenou na relaxování a vytoužený odpočinek. V tom případě si připravte sedačky a masážní ventily. Schody lze realizovat pomocí ztraceného bednění o síle 30 cm. Jednotlivé komínky svažte pomocí 2 x R10. Při betonování využijte výplach z betonárky, tedy písek a štěrk.

Tepelná izolace bazénu a bazénový lem

Po vybetonování stěn bazénu nalepte XPS desky v síle 5 cm na flexi lepidlo. Po jeho zatvrdnutí proveďte kotvení hmoždinkami, stěrkou s perlinkou a flexi lepidlem. Šalování z prken kotvěte pomocí zatloukacích hmoždinek. Obvod výškově vyrovnáte a vytvoříte přesah vrchního lemu, pod který zasunete dlažbu. Lem armujte nařezanou kari sítí. Šalování boků lemu z proužků OSB desek a pak betonáž připraveného otvoru. Po vytvrdnutí betonu otočte perlinku o roh a začistěte stěrkou. Finální vrstvu bazénu vytvoří těžká fólie. Na lem natáhněte kamenný koberec. Nainstalujte solární kolektory na pergolu a oživte masážní trysky.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.