Pro kutily

Jak vrtat do kachliček? Díky těmto tipům nepraskne

Do kuchyně a koupelny je třeba často připevnit nábytek, doplňky i světla na zeď. Většina těchto místností má obložené stěny. Jak navrtat otvory a obklady neponičit?

Než začnete vrtat

Pokud nemáte k dispozici plány, detektorem kovů stěnu prozkoumejte, abyste nenavrtali elektrické a plynové vedení, vodovod či odpad. Na plány se moc nespoléhejte, obzvláště ve starších domech bývá realita odlišná. Pak si důkladně vyměřte místo, kde chcete vrtat, třeba u rekonstrukce bytového jádra.

Označte si místo

Ideální je vyměřit si bod vrtání do spáry. Udělejte si na stěně křížek popisovačem nebo na nalepenou krepovou lepicí pásku na střed budoucího otvoru vrtání. Vyrazte si důlčíkem do povrchu přímo na střed křížku malý důlek, aby vám vrták nesjel. Pokud povrch obkladeček nemá glazuru, stačí ostrým předmětem udělat vryp. Vrták po pásce neklouže a páska zabrání drobným nechtěným oděrkám v okolí vrtu.

Na co si dát pozor

Při vrtání do glazury bez pásky si vyryjte značku řezným kotoučkem do skla v podobě dvou na sebe kolmých. Pokud budeme vyvrtávat větší otvor, glazuru si zlehka oškrábejte a povrch zdrsněte. Při vrtání do vymývaných dlaždic nám překáží kamínky, proto je na místě budoucího otvoru odstraňte starým nožem.

Volba vrtáku

Zvolte vrtáky o správném průměru do kamene nebo vidiové vrtáky s plátkem slinutého karbidu a ostře broušeným hrotem. Pokud do obkladů, kamenů či skla vrtáte častěji kupte si diamantový vrták, který nesklouzává a kachle nepraskají. Při vrtání je nutné je chladit. Sada pro chlazení je součástí balení diamantového vrtáku. Průměr vrtáku zvolte podle velikosti hmoždinky. U větších průměrů menším vrtákem vyvrtejte otvor do hloubky a pak upravte větším do potřebného průměru.

Nepožívejte příklep

Vrtejte otáčivě, s příklepem by kachlička nebo dlaždice praskla. Na vrtačku netlačte a vrtejte pomalu, po malých částech na co nejmenší otáčky. U glazovaných obkladů zvolte 600 otáček za minutu a po provrtání glazury otáčky zvyšte. Průběžně odstraňujte z vrtaného otvoru prach, jinak se vrták přehřeje. Mějte k ruce nějakého pomocníka a prach z otvoru rovnou odsávejte. Hadici vysavače držte šikmo pod vrtem. Pokud jste sami, můžete si nalepit igelitový sáček pod otvor.

 

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.