Pro kutily

Jak nabrousit nůž, aby byl ostrý

Pokud máte v kuchyni tupé nože, kterými už je pomalu nemožné cokoliv rozkrojit, ukrojit nebo naporcovat, je nejvyšší čas na nabroušení svých nožů. Pravidelné broušení zvyšuje jejich ostrost a prodlužuje jejich životnost.

Víte, že nejvíce pořezání v kuchyni vzniká při používání tupého nože? Tak to je nejvyšší čas své nože pořádně nabrousit. Podívejme se, jak je správně naostřit a nezničit. Není to žádná věda a určitě to zvládnete. Pokud si na to sami netroufáte, obraťte se na odborníky a nechte své nože nabrousit u nich.

Broušení nožů

Broušení nožů by mělo patřit k pravidelné údržbě každého nože. Můžete zvolit jednu z nejpoužívanějších technik, tedy broušení nožů pomocí brusného kamene. Než se pustíte do broušení, přečtěte si základní kroky. Nejprve musíte vytvořit ostří pomocí hrubého nabroušení. Následuje dokončující ostření do konečného břitu. Pro správné naostření potřebujete minimálně dva různě hrubé brousící kameny s rozdílnou velikostí zrn. Nakonec použijte kožený obtahovák. Pokud máte potřebné pomůcky, můžete se pustit do práce.

Základní pravidla při broušení

Nůž musíme vždy brousit proti ostří, nikdy ne opačně. Brusný kámen musíme udržovat neustále mokrý. Při broušení je nutné se bedlivě a nepřetržitě soustředit a dávat si pozor na ruce, aby nedošlo ke zranění. Na obou stranách nože vždy udělejte na brousku stejný počet tahů.

Jak postupovat při broušení

Při broušení nože je třeba souměrně táhnout ostřím, případně jemně kroužit nožem po brousku. Jakmile při broušení dosáhnete ideálního ostří, přistoupíme k broušení na jemném kameni. Vždy je nutné dodržovat stejný úhel broušení u obou stran. Ideální úhel je 15 °. Pokud chcete mít nůž opravdu velmi ostrý, třeba u řeznického nože, bruste ho pod ostrým úhlem. Pro běžné použití však stačí zvolit uvedený úhel.

Jak poznám, že je nůž nabroušený

Abyste měli jistotu, že je nůž správně nabroušený, po naostření na brousku nůž ještě několikrát přejeďte na koženém pásku, kterému se říká obtahovák. Nůž po něm vždy tahejte po směru ostří, ať se zbavíte drobných nerovností. Ostří vyzkoušejte na novinách či papíře. Ostrý nůž snadno přeřízne kompletně přeložený výtisk novin.

Odpovědět

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.