Pro kutily

Jak vyčistit žehličku od připálenin a vodního kamene

Žehličku je třeba pravidelně čistit od připálenin, nečistot, prachu, plísní a vodního kamene. Ten se tvoří hlavně v případě, že do ní dáváte vodu z vodovodu místo destilované. Může pak znečišťovat oblečení a je třeba vyčistit i vnitřek žehličky.

Čistění připálenin na žehličce octem a jedlou sodou

Naneste trochu zubní pasty na suchý bavlněný hadřík a jemně přejíždějte přes plochu žehličky. Můžete použít i ocet. Nejprve zřeďte ocet vodou v poměru 1:1. Namočte hadřík do roztoku a otírejte studenou spodní stranu žehličky. Pak namočte v roztoku vatový tampon a vyčistěte i otvory. Použít můžete i jedlou sodu. Ve sklenici vody rozpusťte 3 lžíce jedlé sody, namočte do roztoku hadr a otírejte studenou spodní stranu žehličky. Nakonec očistěte plochu vodou a suchým hadrem.

Čistění připálenin na žehličce peroxidem vodíku nebo solí

Využít se dá i 3% peroxid vodíku. Namočte hadřík do kysličníku a otírejte mírně zahřátou spodní stranu žehličky. V roztoku můžete namočit i vatičku do uší a vyčistit otvory pro páru. Nakonec vždy spodní povrch žehličky očistěte vodou a suchým hadrem. Zkuste to i solí. Nachystejte si papír na pečení a dejte nahřát žehličku. Papír položte na žehlicí prkno a posypte ho solí. Zahřátou žehličkou pohybujte asi 2 minuty tam a zpět. Sůl na sebe naváže připálené nečistoty.

Jak vyčistit žehličku od vodního kamene

Pokud máte starší typ žehličky bez samočisticího systému, vezměte ocet a větší tác, do kterého se vejde celá žehlicí plocha. Smíchejte ocet na půl s vodou, dejte ji na tác a opatrně ponořte žehlicí desku tak, aby se roztok nedostal do žehličky. Nechte působit hodinu, popřípadě přes noc, ať se odstraní vodní kámen.

Vyčistěte žehličku zevnitř octem nebo kyselinou citronovou

Smíchejte si ocet s vodou v poměru 1:1 a postavte žehličku vertikálně. Použít můžete i 25 g kyseliny citrónové a rozpuštěné ve sklenici teplé vody. Nalijte do žehličky až po rysku roztok, zahřejte ji na maximum a nechte působit 10 minut. Žehlička se bude střídavě spouštět a zastavovat. Pak dejte žehličku nad umyvadlo a držte knoflík napařování tak dlouho, dokud nepřestane vytékat tmavá tekutina. Vylijte vodu, žehličku opět zahřejte a napařujte, dokud se neodstraní zbytky vodního kamene a octa. Žehličku otřete do sucha. Podívejte se také jak vyčistit pračku.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.