Trendy v bydlení

Jak funguje a jak postavit chytrý dům svépomocí

Chytrý dům na dálkové ovládání funguje na stisknutí tlačítka. Sám otevře okna, spustí chytré rolety či markýzy, závlahu, vrata či branku nebo spotřebiče. Inteligentní dům umí ovládat vnitřní teplotu, topení, ventilaci, elektroniku i zabezpečení domu. Poskytuje svým uživatelům maximální komfort.

Pomocí jednoho tlačítka můžete roztáhnout všechny chytré žaluzie a spustit i vyrolovat chytré markýzy. Při odchodu z domu zase stejně zavřete všechna okna, dveře, vypnete světla i spotřebiče v domě. Odradíte i zloděje, když zrovna nejste doma. Automatické zhasínání a rozsvěcení, vytahování rolet a umělé stíny vypadají, jako že jste doma. Inteligentní domy jsou úsporné a ušetří až 1/3 nákladů za energie. Je třeba ji však promyslet už při budování základů a zdí domu.

Co lze zapojit do chytré domácnosti

  • multimediální domácí zábavu
  • připojení k internetu
  • elektronickou ostrahu objektu s kamerovým a poplašným systémem
  • zabezpečení domu při požáru, úniku plynu i zaplavení
  • řízenou správu energií pro energetické úspory až 40 %, koordinované ovládání osvětlení interiéru i exteriéru, vzduchotechniky, vytápění, klimatizace, chlazení, větrání, zastínění, závlahu i ohřev vody
  • ovládání domácích elektrických spotřebičů a jejich spouštění či vypínání podle předem nastaveného načasování
  • kontrolu stavu a množství potravin v lednici i objednávku chybějících potravin pro doplnění
  • identifikaci a odstraňování poruch jednotlivých složek systému

Inteligentní domácnost

Inteligentní dům umí propojit všechny moderní technologie, třeba systém centrálního vysavače, kuchyňské spotřebiče, stínící techniku, závlahu, topení, klimatizaci i větrání. Můžete zapojit rekuperaci, tepelné čerpadlo i solární panely. Ovládat osvětlení interiéru i exteriéru, zavlažovací systém, přístupový systém, jako třeba automatické otevírání brány a garáže, venkovní rolety i markýzy. Chytrý dům nabízí vysoký komfort, pohodlí a úsporu času. Omezí i vaši závislost na vnějších zdrojích energie.

Chytrá elektroinstalace

Automatizovaná domácnost disponuje jednotným systémem řízení všech funkcí, který propojuje všechna jednotlivá nainstalovaná zařízení ve vaší domácnosti. Dokáže měřit spotřebu, zabezpečí, kamery, biometrický přístup, komunikaci, distribuci audia i video signálu a vzdálené zasílání zpráv. Inteligentní dům umožňuje nastavit různé teploty v jednotlivých místnostech. Ovládat lze pomocí programu v PC, tabletu, mobilu, televizi nebo přes dotykovou obrazovku. Pokud jste mimo domov, lze jej ovládat přes internet. Ovládání inteligentních domů a chytré domácnosti je zcela intuitivní. Pokud si stavíte dům svépomocí, chytrá domácnost může být jeho součástí. S projektem by vám však měla pomoci odborná firma.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.