dlažba
Pro kutily

Jak položit dlažbu v interiéru?

Do interiéru nemusíme instalovat dlažbu s nejvyšší odolností vůči mrazu. V koupelnách dejte dlažbu s minimální nasákavost. Všímejte si odolnosti vůči otěru.

Na každém balení s dlažbou jsou uvedeny veškeré důležité informace, katalogový název, rozměr, kvalita i barevný odstín. Kvalita produktu je definována normou. Pokud najdeme v dodávce větší rozdíly v barevnosti a rozměrech dlaždic, nelze je položit na stejné ploše.

Pokládka

Před pokládkou je třeba dodržovat pokyny uvedené na obalech. Vybrat vhodný druh lepidla a smísit je s vodou ve správném poměru. Dlažbu pokládáme se spárami, které je nutné po vytvrdnutí lepidla vyspárovat speciální spárovací směsí. U keramických obkladových prvků dojde k nárůstu objemu díky penetraci vody do obkladů. Proto jsou nezbytné spáry.

dlažba

Normy

Pro pokládku obkladů a dlažby jsou určené příslušné normy: PN-75/B-10121 pro keramické glazované obkladové prvky určené na stěny a PN-63/B-10145 pro kameninové, terakotové, klinkerové a lastrikové obkladové prvky určené na podlahy.

Podklad

Příprava celistvého, pevného a rovného podkladu bez nečistot a mastnoty je pro pokládku zásadní. I když je plocha nově vybetonovaná, je třeba zkontrolovat rovinnost podkladu, plochu alespoň místy vystěrkovat a pak nechat stěrku vyschnout. Důležitá je i kolmost ploch. Nevyrovnávejte nerovnosti lepidlem, kde je určena maximální možná tloušťka vrstvy.

Průběh spár

Proměřte obkládanou plochu, zkontrolujte rozměry obkladů a počítejte. Zjistíte šířku dořezů a jejich vhodné umístění. Vypočítáte šířku spáry. Zamyslete se i nad umístěním zařizovacích předmětů. Spáry by měly být rozmístěny symetricky nebo uprostřed menších ploch. Zásadní může být i listela. Dominantní je místo, kam se pohled zaměří hned při vstupu.

Průběh pokládky

Pokládáním celých dlaždic začněte od jednoho z rohů místnosti. Pruhy s přířezy končíme. Pravidlem je pokládka dlažby po položení a vyspárování dlaždic na stěnách. Obkládání podlahy je posledním krok, na který navazuje usazování sanitárních předmětů. Po vyspárování a zaschnutí spár se už je prostor vyčistí. Dlažbu pokládáme do lepidla naneseného ve stejné vrstvě na podklad.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.