Interiér

Tyrkysová barva: Jak ji využít v interiéru a co říká Feng-shui?

Tyrkysová barva ještě stále v interiérovém bydlení patří k těm méně využívaným. Pokud se vám ale podaří ji dobře zkombinovat a vybrat pro ni vhodnou formu i místo, třeba ve formě doplňků, vdechne domovu klid. Jak s tyrkysem v interiéru zacházet?

Tyrkysovou barvu uvidíte ve více odstínech a variantách. Může být nazelenalá nebo více do modra, světlá, sytější i tmavší. Ve feng-šuej je tyrkysová barva spojovaná s prvky vody a dřeva. Podle feng-šuej navíc přináší štěstí a bohatství. Podle tohoto učení je vhodné umístit tyrkysovou barvu do východní, jihovýchodní a severní části vašeho bytu či domu.

Tyrkysová barva

Tyrkysová barva dobře ladí s dřevěnými doplňky, rostlinami a vodními prvky, jako jsou akvária, fontány, jezírka a bazény. Tyrkysová barva je vhodná pro výmalbu míst určených pro odpočinek a relaxaci. Navozuje klid, uvolňuje stres a má uzdravující účinek. Světle tyrkysová barva připomínající jasnou oblohu, dokáže opticky zvětšit i velmi malý prostor. Navíc působí velmi, jemně, čistě a příjemně.

Použití tyrkysové podle feng-šuej

Ve feng-šuej je minerál tyrkys považován za kámen, který přináší štěstí a blahobyt. Proto se tyrkysová barva dává při výmalbě stěn do sektoru Bohatství. Sektor Bohatství se nachází v jihovýchodní části domu. Do tohoto sektoru můžete dát i doplňky a dekorace tyrkysové barvy. Není ale dobré to přehánět a tyrkysovou barvou prostor přehltit. Při zařizování interiéru tyrkysovou barvu můžete vhodně kombinovat se dřevem a vzory rostlin. Proto zkuste vymalovat obývací pokoj třeba jinou barvou a udělat tyrkysovou jen jednu zeď.

Tyrkysová barva v interiéru

Odstín vznešené nebeské tyrkysové barvy se podle feng-šuej doporučuje pro výmalbu prostor uměleckých galerií a výstav. Podporuje smyslové vnímání, intuici a pomáhá nám naladit se na jemné energie. Jde o neutrální barvu, která pomáhá vyniknout i mnoha jiným barevným kompozicím. Podle orientace světových stran se podívejte, jakou barvu zvolit do kuchyně či ložnice.

Kde si dát pozor na tyrkysovou barvu

Podle feng-šuej se tyrkysová barva nehodí do jižního sektoru domu, který odpovídá za úspěch, slávu a společenské uznání. Zde by měl dominovat prvek ohně.  A právě modřejší odstín tyrkysové barvy by tento sektor mohl tlumit. V centrálním a jihozápadním sektoru domu není tyrkysová barva moc vhodná. Sem je zase mnohem lepší zvolit barvy prvku země. Pro svůj zklidňující účinek se nedoporučuje použití tyrkysové barvy ani do sportovních areálů, fit center a posiloven či prodejen se sportovním oblečením, kde je třeba podpořit fyzickou aktivní energii. Můžete ji sem dát jen v podobě drobných doplňků.

 

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.