Interiér

Jak kombinovat barvy v interiéru?

Přemýšlíte, jak vybrat ty správné odstíny barev a jak je mezi sebou vhodně zkombinovat? Barvy umí zvýšit apetit, uklidnit, navodit správnou náladu i povzbudit.

Při výběru barev vždycky platí, že méně znamená více. Myslete na to, aby byly ve vašem pokoji maximálně 3 barvy. Jedna je dominantní, druhá doplňková a třetí se má objevit jen na dekoracích. Na zdech může být klasická i omyvatelná barva.

Jak na výběr barvy

Nejprve se zamyslete nad odstínem věcí, se kterými v budoucnu nebudete moci nijak pracovat a měnit je. Jde o podlahy, dveře, okenní rámy nebo nábytek. Slaďte je do neutrálních tónů, jako je bílá, šedá, krémová či hnědá. Prověřte veškeré větší zařízení bytu. Nakonec vše slaďte s výraznějšími doplňky. Podle toho vybírejte i barvu na stěny, kterou vymalujete. Interiér si zařiďte maximálně ve třech barvách.

Barevné kombinace

Vezměte si na pomoc vzorníky barev, časopisy a fotografie na internetu a udělejte si z nich koláž. Vyberte to nejlepší, co byste v místnosti chtěli mít. Nezapomeňte na vzorky podlah, nábytku, dveří, bytových textilií, jako jsou závěsy a polštáře, nebo doplňků, jako jsou lampy a vázy. Tak uvidíte, zda k sobě všechny barvy a materiály dobře ladí, nebo je třeba vybrat jinou barvu či odstín.

Odstíny barev

Rozmyslete si, zda budete interiér ladit do tmavých a studenějších barev, nebo vymalujete místnost teplými a světlými barvami. Tmavé barvy prostor opticky zmenšují a ubírají mu světlo, proto je volte do větších místností. Světlé barvy prostor opticky zvětšují, hodí se do malých místností a tmavých pokojů.

Působení barev

  • Modrá inspiruje, uklidňuje, navodí klid a soustředěnost, hodí se do pracovny i ložnice, v kombinaci se žlutými nebo oranžovými doplňky
  • Fialová je meditativní, relaxační, spirituální a slavnostní, vhodná do obýváku i ložnice, třeba ve spojení s bílou nebo světlou levandulovou.
  • Zelená uklidňuje, navozuje harmonii a dává naději. Je to barva přírody, ideální do ložnice, koupelny i jako barva do kuchyně v kombinaci s hnědou či žlutou.
  • Žlutá je optimistická a podporuje komunikaci, povzbudí mysl i dobrou náladu, hodí se do pracovny i dětského pokoje, v kombinaci se zelenou i fialovou.
  • Oranžová dodá energii, zvýší pozornost, aktivitu a kreativitu, prozáří interiér a hodí se do obývacího i dětského pokoje, třeba i s bílou a černou barvou.
  • Hnědá je barvou země, navozuje stabilitu a spolehlivost, hodí se na podlahy a nábytek v kombinaci se zelenou nebo světle modrou.
  • Růžová je romantická a smyslná, je to vhodná barva do ložnice i obývacího pokoje. Krásná je s bílou a překvapivě se dá kombinovat i s oranžovou.
  • Červená je aktivní, energická a vášnivá, podněcuje aktivitu a zvyšuje pozornost. Vhodné jsou jemnější odstíny a jen na dekorace v obývacím pokoji.
  • Neutrální bílá, černá či šedá barva kompenzuje křiklavější odstíny a krásné jsou tyto barvy se žlutou nebo třeba oranžovou.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.