Stavba

Jak snížit tepelnou ztrátu domu

Nízkoenergetické stavby jsou velmi oblíbené. Ekologie a snaha ušetřit za energie jsou v kurzu. Novostavby, obzvláště ty nízkoenergetické, mají ale mnohdy velké účty za energie. Právě novostavba rodinného domku zaplatí za 10 let svého provozu asi 750 000,- Kč až 1 milion za energie. Pokud je perfektně zateplená a vybavená nadstandardním podlahovým otopným systém zvyšujícím přenos tepla, může být její tepelná ztráta asi 7,4 kW.

Energetická spotřeba

Zmíněná novostavba za zimu spotřebovala na vytápění asi 40 q černého uhlí, které stojí asi 21 200,- Kč, jde asi o 75,6 GJ a 21 002 kWh. Pokud by daná novostavba vytápěla elektřinou formou přímotopu, bylo by to 54 600,- Kč a k tomu paušál navíc. Během 2 až 3 let, až stavba vyschne, spotřeba energií na vytápění klesne asi o 30 %. K tomu je nutno připočítat spotřebu elektřiny pro domácnost, asi 30 kWh denně v ceně 5,- Kč a tím roční spotřeba elektřiny pro domácnost stoupne o dalších 54 750,- Kč. Součet, včetně uhlí, je 75 950,- Kč za energie za rok.

Přechod na tepelné čerpadlo

Pokud jde o přechod na tepelné čerpadlo, určitě se to vyplatí. Kvalitní a účinné tepelné čerpadlo, voda – voda, nebo země – voda, má náklady na vytápění 13 650 Kč, s elektřinou pro domácnost dohromady 28 470,- Kč. Účinné tepelné čerpadlo, oproti vytápění uhlím, ušetří asi 34 010,- Kč ročně a to se vyplatí. Navíc můžete získat dotaci 75 000,- Kč na tepelné čerpadlo, 80 000,- Kč na solární systém a ještě 15 000,- Kč na projekty. Určitě se dá také přidat i úspora ze solárním systémem. Co se týká rekuperace, dejte si pozor, šetří sice teplo, ale spotřebovává elektřinu a to leze do peněz.

Nízkoenergické panelové domy

V nízkoenergetickém paneláku si lidé často stěžují na průvan z rekuperace, studené radiátory a nižší teplotu v bytě, než byli zvyklí. Většinou to o 2 až 3 °C méně, než v klasickém panelové, domě. V poslední době se snížil odběr tepla z centrální výtopny a teplo výrazně zdražilo. Proto se v poslední době jeví mnohem výhodnější investovat spíše do zdroje levného tepla, než do zateplení. Kombinace obojího je ale samozřejmě nejvýhodnější. Efektivita investice do levného zdroje tepla je však většinou mnohem vyšší, než je do zateplování.

PENB – průkaz energetické náročnosti budov

Fakt že budova má spotřebu 45 kWh/m2/rok neznamená, že tuto částku vynásobíme 150 m2 domu a budete mít nakonec velmi nízkou spotřebu energií na vytápění nízkoenergetického domu. Jde jen o nesprávnou interpretaci velmi přesných a složitých výpočtů. Nízkoenergetický nebo pasivní rodinný dům bez tepelného čerpadla se jeví jako konstrukční vada. Tepelná ztráta úsporného rodinného domu 7,4 kW je někdy moc a jindy zase málo. Pokud máte drahé energie na vytápění, pěkně se vám to prodraží a poznáte to na účtu za energie, který zaplatíte.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.