udírna a uzený sýr
Pro kutily

Uzení sýra a tofu – Krok za krokem

Pokud máte doma udírnu, můžete se pustit do uzení různých druhů sýrů. Při uzení sýrů dodržujte několik zásad a vyzkoušejte různou dobu uzení podle našeho návodu i ochucení sýrů kořením a bylinkami.

Uzení sýrů je podobně jako uzení masa velmi chutnou úpravou jejich chuti. Uzením získají různé druhy sýru typickou chuť i vůni, kterou si můžete přizpůsobit různým kořením a bylinkami.

uzený sýr

Jak začít s uzením sýrů

Pokud vám doma stále chybí udírna, můžete si ji postavit i svépomocí. Pro uzení sýrů je nejvhodnější elektrická udírna, ve které můžete velmi dobře sledovat a přesně regulovat teplotu na termostatu. Uzení sýrů ale zvládnete v jakékoliv udírně.  Časem si sami vyzkoušíte, jaký postup při uzení vám nejlépe vyhovuje. Na uzení sýrů použijte méně aromatické dřevo nebo piliny.

Jaké sýry se hodí k uzení

Udit můžeme opravdu všechny druhy sýrů. Při lehkém zauzení, které se provádí při nižších teplotách kolem 30 °C, získají sýry velmi jemnou chuť a kouřovou vůni. Během uzení při vyšší teplotě 60 až 80 °C se úplně rozpustí a budou mít výraznější chuť. Můžete je zkusit udit ve vhodné misce, nebo v celulózovém střívku na uzení. Střívka před uzením namočte na půl hodiny do vody. Zakoupíte je v různých velikostech a po vyuzení se dobře loupou a krájí. Vyzkoušet můžete i uzení v punčoše. Vybavte se navíc provázkem určeným k uzení.

uzený sýr

Příprava sýra na uzení

Při mírné teplotě můžeme udit sýry s plísní na povrchu i uvnitř, nebo tvrdé sýry, jako je eidam, gouda, ementál koliba, korbáčiky a tofu. K uzení sýrů při vyšších teplotách zvolte tvrdé sýry. Můžete smíchat i více sýrů dohromady, například tvrdý a plísňový sýr. Sýry nahrubo nastrouhejte a smíchejte je s kořením a bylinkami. Přidat můžete i sekané ořechy. Dejte sýr do misky, střívek či punčochy a zavažte.

Postup při uzení sýrů

Připravené sýry zavěste nebo naskládejte do udírny předehřáté jen na 20 až 30 °C. Po půl hodině uzení studeným kouřem začněte velmi pozvolna zvyšovat teplotu. Udržujte teplotu maximálně 80 °C, aby vám sýr neprotekl a uďte 3 až 4 hodiny. Pak je nechte vychladnout, aby si uchovaly svůj tvar a skladujte v ledničce.

udírna a uzený sýr

Odpovědět

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.