Trendy v bydlení

Vybíráte povlečení? Podívejte se na módní typy, materiály a jejich plusy i mínusy.

Doba je stále hektičtější a hledáme vše, co nám usnadní práci. Na hodiny strávené žehlením nemáme čas. Vyhledáváme nemačkavé látky. A to i na povlečení.

Jak je to ale s ložním povlečením s nemačkavou a nežehlivou úpravou? Za vidinu nulové práce se žehlením si rádi zaplatíme. Za touto značkou přeškrtnuté žehličky se skrývají umělá vlákna s nízkou prodyšností a pohlcováním vlhkosti. Najdete si ještě čas na žehlení, nebo oželíte komfort při spaní a dáte přednost nízko údržbovým materiálům?

Tip: Automatizace bydlení aneb chytrá domácnost v roce 2018

Povlečení, které se nemačká

Nežehlivé a nemačkavé úpravy textilií nelze při výrobě ložního povlečení úspěšně dosáhnout. Jde o marketingový trik, na který zákazníci velmi dobře slyší. Lze tedy vyrobit pouze povlečení méně mačkavé a snadněji žehlivé, ale pod tímto označením už se neprodá. Co se za tímhle materiálem skrývá a jaké je tajemství nemačkavosti? Formaldehyd, močovina, soli silných kyselin a polyester. Jde o použití agresivních chemických sloučenin a přidání umělých vláken.

Snadno žehlivé povlečení

Snadno žehlivé povlečení bez chemické úpravy bývá vyrobeno z umělého materiálu, nejčastěji z polyesteru, mikrovlákna či mikroplyše, který se nemačká jako bavlna. Jde o málo prodyšný materiál s minimální schopností absorpce vlhkosti. Toto povlečení se nejprve napouští výše uvedenými umělými pryskyřicemi, aby došlo k fixaci vláken. Pak se přidávají roztoky na úpravu omaku, neboť se struktura vlákna naruší a látka je o dost hrubší. Chemické zásahy snižují životnost výrobku.

Nadčasová kvalitní bavlna

Bavlněné povlečení sice žehlení vyžaduje, ale vlastnosti přírodního materiálu jsou s ohledem na naše zdraví nedocenitelné. Čím kvalitnější je bavlněná příze, tím náročnější vás čeká žehlení. Za komfortní a pohodlný spánek to ale stojí. Po vyprání vždy do prádelního koše povlečení skládejte. Při ždímání nastavte nižší otáčky a povlečení vyndejte ihned po vyprání. Při sušení na šňůře povlečení vytáhněte, narovnejte a nevěšte za rohy. Nenechte jej přeschnout, žehlete vlhké, nebo si prádlo nakropte.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.