Dům a Zahrada Pro kutily

Jak vyrobit pítko pro ptáčky?       

V horkých letních měsících se ptáci neobejdou bez zdroje vody. Pokud jim chcete ulehčit hledání místa, kde se mohou osvěžit a nalákat je, aby se usídlili na vašem pozemku či zahradě, vyrobte jim pítko pro ptáčky. V sezoně se vám za to odvděčí a budou vás pravidelně zbavovat množství nepříjemného a škodlivého hmyzu. Ptačí pítko jim poskytne prostor, kde se mohou napít, svlažit si pírka a případně i vykoupat.

Praktická a originální ozdoba

Na vaší zahradě nemusíte mít jen krmítko pro ptáčky. Ptačí pítko může plnit současně i funkci praktické a zároveň originální dekorace nejen v zahradě, ale i na terase či na balkoně. Pítko může být vyrobeno i z dostupného betonu a pouhý otisk listu mu dodá krásný přírodní vzhled.

Nezapomínejte na pravidelné čištění ptačího pítka a doplňujte v něm čistou vodu.

Dejte pozor na predátory

Při sledování koupajících se ptáků uklidníte svoje myšlenky a zlepšíte si náladu. Pamatujte však na to, že pítko pro ptáčky musí být umístěno na bezpečném místě. Dejte pozor na to, ať se k němu nedostanou predátoři, kterými jsou i obyčejné kočky. Ptačí pítko volte tak, aby současně sloužilo i jako dekorace, která přirozeně zapadne do vaší zahrady nebo do stávajícího prostředí na terase, lodžii či balkonu.

Jak vyrobit pítko pro ptáčky

Stačí trochu šikovnosti a fantazie, abyste si pořídili umělecké dílko v podobě ptačího pítka. Praktické a přitom půvabné řešení pořídíte za pár korun. Jak vytvořit pítko pro ptáčky z betonu s rostlinným motivem? Připravte si na další sezonu pítka a koupadla pro ptáčky a nakupte potřebné suroviny.

Co budete na výrobu pítka pro ptáčky potřebovat

  • Písek
  • Cement
  • Voda
  • Igelit
  • Větší list z jakékoliv rostliny, například z lopuchu, hosty nebo rebarbory

Postup výroby ptačího pítka

Výroba ptačího pítka není pro kutily nic složitého. Na rovný povrch venku si do stínu položte igelit. Na něj nasypte hromádku písku podle zvolené velikosti vašeho pítka. Podle toho se bude odvíjet hloubka pítka. Na písek položte velký list rubovou stranou nahoru.

Na list postupně navrstvěte beton, který vytvoříte důkladným smícháním 3 dílů písku, 1 dílu cementu a přiměřeného množstvím vody. Vodu přidávejte vždy postupně, až vám vznikne hmota, která není ani moc hustá či řídká. 

Pak nechte pítko na čerstvém vzduchu schnout a několikrát za den jej pokropte vodou z konve. Jakmile bude dostatečně suché, sloupněte z něj použitý list.

Pítko pro ptáky umístěte na bezpečné místo

Ptačí pítko, které ptákům současně poslouží pro osvěžení jako koupadlo, umístěte do zahrady či na balkon na vhodné, nejlépe vyvýšené místo, odkud budou mít ptáci dobrý rozhled. Pítko aby mělo být pro ptáky viditelné a zároveň chráněné před přímým sluncem a deštěm. Může být kryto třeba praktickou stříškou. Zapojte i své ratolesti a připravte se na jarní i podzimní tvoření s dětmi.          

Často kladené otázky

Kam umístit pítko pro ptáčky?

Ideální je umístit ptačí pítko na kůl či tyč ukotvené v zemi. Predátoři, šelmy a kočky po tenké dřevěné kulatině nebo ocelové trubce nahoru nevylezou. Můžete jej opatřit stříškou pro ochranu před sluncem a deštěm. Neumisťujte pítko daleko od stromů, aby se v něm ptáci cítili přirozeně a v bezpečí.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.