Interiér

Jaké jsou druhy topení a jak v nich vyznat?

Pokud pro vás byla uplynulá topná sezóna hodně finančně náročná, anebo právě řešíte výběr topení při stavbě rodinného domu, podívejte se na různé možnosti. Někdy je lepší i přechod k jinému dodavateli energie nebo na levnější druh vytápění. Jak se aktuálně mění ceny paliv a jaké mají jednotlivé typy vytápění výhody?

Výhodné ceny od dodavatele

Při výběru si nejprve udělejte srovnání cen plynu či elektřiny, ať zbytečně při vytápění nepřeplácíte. Možná byte jinde výrazně ušetřili. Při výběru se však nesoustřeďte pouze na cenu dané komodity, ale řešte i pověst a historii společnosti, zkušenosti odběratelů a stávajících zákazníků v recenzích, kvalitu zákaznického servisu nebo délku výpovědní lhůty. Vyplatí se hledat informace na internetu.

Ceny různých druhů vytápění

Mezi nejoblíbenější typy paliv stále patří elektřina, zemní plyn, dřevo a uhlí. Každá z možností nabízí jiné výhody a počítat vždy musíte i s nevýhodami. Ceny jsou vždy orientační, protože záleží nejen na typu topení, ale i na dodavatelských cenách, poplatcích, počátečních investicích do vybudování či úprav, ale i na vhodném zateplení, rozsahu vytápěné plochy nebo výši udržované teploty.

Topení dřevem

Mezi tradiční favority patří tuhá paliva. Mají dostupnou cenu a vyjdou nejlevněji. Cena dřeva navíc v posledních letech klesla kvůli vichřicím i kůrovci a kubík dřeva dnes seženete i za 350 Kč. Běžnou domácnost vytápění dřevem vyjde asi na 15 000 až 20 000 Kč ročně. K nevýhodám patří jarní, letní či podzimní dny plné práce s přípravou dřeva, které musí vyschnout, s úpravou místa pro skladování topiva, s jeho skládáním, prací a všudypřítomným prachem a nepořádek během topení.

Topení uhlím

Vytápění uhlím se dlouhodobě považuje za nejméně ekologický způsob topení. Starší kotle na uhlí také musí být nahrazeny modernější, tzv. zelenější variantou, proto se připravte na vyšší investici. Metrák hnědého uhlí a méně kvalitního uhlí vyjde asi na 380 Kč a černé uhlí s vyšší výhřevností přes 600 Kč. Pokud jste smířeni s nevýhodami, jako jsou nutné úložné prostory, skládání, vynášení, prach a nepořádek při topení, zaplatíte za topení asi 20 000 až 25 000 Kč ročně.

Topení zemním plynem

Topení plynem je jednou z ekologičtějších variant vytápění. Zemním plynem můžete vytápět bezpečně, efektivně a levně. Potřebujete však přípojku na plyn, vhodný komín a každoročních revizi komínu a plynových zařízení. Běžná domácnost za topení plynem ročně zaplatí asi 30 000 až 35 000 Kč. Cena plynu v posledních letech mírně klesá a za 1 m3 zaplatíte 6 až 18 . Topení se snadno reguluje, nevyžaduje uskladnění a skladovací místnost, ani práci a námahu při zpracování. Moderní kotle jsou účinné a úsporné.

Topení elektřinou

Cena elektřiny za poslední dobu klesla, ale do vyúčtování se promítne jen některým dodavatelům. U některých dodavatelů lze elektrickou energii získat už za 600 Kč za megawatthodinu. Ročně průměrná domácnost za topení elektřinou zaplatí si 50 000 Kč. Tento druh topení se vyplatí zejména v kombinaci s jiným typem vytápění a při sjednání levnějšího tarifu. Výhodou je možnost alternativních zdrojů elektřiny, například ze solárních panelů, snadná regulace a bezproblémová dostupnost. Počítat je třeba s možnými výpadky elektřiny.

Topení tepelným čerpadlem   

  • Čerpadlo s nejnižší pořizovací cenou, které se hodí do chat a chalup, je čerpadlo se systémem vzduch–vzduch →.
  • Energii ze země, ohřátou vodu, vysokou spolehlivost, dlouhou životnost, nejmenší hlučnost a stabilní provoz slibují čerpadla země–voda →.
  • Čerpadlo, které nepotřebuje zahradu a má nižší pořizovací náklady, ale i nižší účinnost a životnost než země–voda, je čerpadlo vzduch–voda →.
  • Vyšší účinnost než mají čerpadla vzduch–voda a také vyšší topný faktor, mají čerpadlo voda–voda →. Mají však náročnou instalaci a projekt.

Výhodou vytápění tepelným čerpadlem je moderní technologie, ekologické vytápění, bezpracnost a vysoký komfort, nízké provozní náklady, možnost zapnutí online, nižší náklady s dotací i nižší sazby za elektřinu. I když se slibuje vysoká návratnost, je třeba vše opravdu dobře spočítat a odečíst vysoké pořizovací náklady a počítat s tím, že v případě výpadku elektřiny prostě netopíte.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.