Stavba

Jak dlouho kropit beton?

Pokud se vám už podařilo vybetonovat nějakou plochu, je třeba ji kropit. Právě kropení betonu umožňuje jeho správné zrání a chrání jej před tím, aby nám nepopraskal. Kropení je třeba provádět správně a po dobu několika dní.

Při betonování je velmi důležité vědět, jak na výpočet betonu, jak na jeho správné namíchání a jak jej pro správné zrání následně ošetřovat. Kropení betonu je nutné pro jeho postupné vysychání. Při nadměrně rychlém vysychání, které se projevuje zejména v horkých dnech nebo za větrného počasí, může dojít ke vzniku trhlin a snížení pevnosti, což je klíčové například u základové desky a u mnoha dalších stavebních prvků. Kropení je jeden z hlavních typů ošetření betonu proti vysychání.

Specifikace provádění při ošetření betonu

Může vám pomoci i specifikace provádění, která udává délku nezbytně nutného ošetřování v odstavci 4.2.1 ČSN EN 13670 prostřednictvím stanovení ošetřovací třídy v odstavci 8.5 a F 8.5 ČSN EN 13670. Na základě dané třídy, teploty povrchu betonu a rychlosti vývoje pevnosti betonu se z tabulek F.1, F.2 a F.3 odečte minimální doba nutná pro ošetřování betonu.

Jak na kropení betonu

Aby nám beton nadměrně nevysychal, ošetření začíná ihned po betonáži a podpořit správné zrání betonu. Množství vody ke kropení se odvíjí od teploty okolního vzduchu a období, ve kterém plochu betonujeme. Jak dlouho zraje beton? Zalévání betonu je nejdůležitější v prvních 48 hodinách zrání betonu. Právě v této době beton nesmí rychle vyschnout a musí zůstat stále vlhký. Podívejme se, jak dlouho kropit beton, ať už je to základová deska, zídka nebo třeba vytváříme obrubníky z betonu.

Jak často a jak dlouho kropit beton

Jak již bylo řečeno, četnost a délka kropení betonu je závislá na počasí a okolní teplotě. Nepoužívejte studenou vodu. Nejvhodnější je odstátá voda ze sudu či z nádrže, která se více přibližuje teplotě okolního vzduchu. Příliš chladná voda totiž může způsobit teplotní šok a i díky příliš chladné vodě mohou na betonu vzniknout praskliny. Minimální délka ošetřování betonu kropením je 12 hodin, běžně ale 3 až 7 dní. Délku kropení také ovlivní i tvar a velikost betonové plochy či prvku a může se protáhnout až na 3 týdny. Delší doba kropení je nutná i v zimním období.

Jak postupovat, když kropení betonu není možné

Někdy nejsme na stavbě přítomni a beton nemáme možnost kropit. I tak můžete procesu schnutí betonu pomoci. Pokud kropení betonu z jakéhokoliv důvodu není možné, alespoň ho přikryjte plachtou, geotextilií nebo fólií, abyste zabránili zrychlenému vysychání a rychlému odpařování vody. Plachtu či geotextilii předem namočte, jinak suchá plachta vlhkost odsaje a dosáhnete zcela opačného efektu.

Pozor na betonáž v dešti

Někdy je příroda takzvaně proti nám a během betonování začne pršet. Pokud provádíte betonáž v deštivém počasí, musíte zvolit opačný postup a betonovanou plochu před silným deštěm naopak chránit zakrytím, aby při betonáži nedocházelo k vyplavování cementu z povrchu betonu. Beton na základovou desku je důležité následně ošetřit vhodným nátěrem.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.