Pro kutily

Zahradní vodopád: Nezbytnost nebo zbytečnost?

Zurčící voda změní klima zahrady a oživí ji. Při stavbě vodopádu musíme vybudovat i jezírko, do kterého bude voda padat. S jeho stavbou jsou spojeny rozvody a čerpání vody pod zemí. Poblíž si můžete vytvořit i posezení, ohniště či krb.

Formální vodopády se sestavují z kamenů pravidelného tvaru, cihel či betonu, Jejich hlavním rysem je pravidelná geometrie. Hodí se spíše na geometricky upravené zahrady u moderních domů. Neformální vodopády mají přírodní ráz a bývají spojené se skalkou osázenou rostlinami. Realizaci jezírka s vodopádem by měl předcházet projekt, důkladné vyměření, navržení materiálů a rozpočet.

Malý kaskádovitý vodopád

Můžete postavit jeden vodopád, anebo vytvořit kaskádu, což je náročnější na práci, materiál i prostor. Tvar vodopádu ovlivní celkový vzhled zahrady. Dlouhý a úzký vodopád ji opticky protáhne, krátký a široký ji zase rozšíří. U svažité zahrady je to snadné. U rovinaté zahrady se nevyhnete modelování terénu a výkopům na rozvody. Propojte jej se zahradním jezírkem, tůňkou nebo fontánou, do nichž ústí.

Umístění vodopádu

Vodopád by měl vypadat přirozeně a svou velikostí odpovídat velikosti jezírka. Umístění vodopádu je důležité i vzhledem k orientaci domu. Můžete si zajistit pěkný pohled na jezírko s vodopádem z terasy, nebo jej dát do zákoutí, kde budete mít klid. Jezírko s vodopádem by neměly stínit stromy, jinak se na kamenech a jiných materiálech budou tvořit mechy a sinice a listy a jehličí budou znečišťovat vodu.

Rozvody a čerpadlo

Potřebujete přívod vody pro hadici i čerpadlo a přívod elektřiny pro čerpadlo. Voda musí cirkulovat i odtékat, protože bude za dešťů jezírko přetékat. Vodu odvádějte účinně a účelně. Elektrický kabel i rozvody vody se umisťují do hloubky 60 cm. Ponorné čerpadlo umístíte přímo do jezírka, povrchové čerpadlo zase zajistí větší výkon. Klíčová je i hlučnost čerpadla a chod by měl být co nejtišší. Na sací straně čerpadel je filtr, který zachytává nečistoty, aby se čerpadlo neucpalo. Čerpadlo vyžaduje rafinované ukrytí, aby nerušilo pohled na scenérii. Připravte se také na každoroční zazimování systému a zprovoznění na konci jara.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.