stropní ventilátor se světlem
Interiér

Jak vybrat a zapojit stropní ventilátor?

Krásné horké dny a teplé počasí jsou velmi příjemné, ale mohou nás doma i pěkně potrápit. Pro zpříjemnění pobytu v interiéru si můžete pořídit stropní ventilátor, aby se nám ve žhavých dnech lépe dýchalo, pracovalo, odpočívalo i spalo. 

Při otevření okna dokořán se nám v létě spíše nažene do místností ještě větší horko, a proto je třeba hledat jiné řešení pro snížení teploty. Klimatizace je drahá, bývá hlučná, spotřebuje dost elektřiny, mnoho lidí ji zdravotně nesnáší a musíte navíc udělat díru do zdi pro vývod z budovy ven. Snadnějším řešením je stropní ventilátor, který má navíc i hned několik výhod.

Výhody stropního ventilátoru

Ventilátor vytvoří cirkulaci vzduchu v místnosti a během chvilky nás pocitově ochlazuje. Pro dosažení příjemného prostředí úplně postačí. Výhodou je i jeho cena a náklady na provoz, které jsou oproti klimatizaci mnohem příznivější. Oceníte i snadnou montáž bez vývodů ven, jako u klimatizace. Ventilátor stačí jen připevnit. Navíc je velmi tichý. V zimě vám při zpětném chodu ušetří i náklady na topení.

Stropní versus stojanový či stolní ventilátor

Stropní ventilátor plní současně funkci praktickou i estetickou. Můžete si vybrat z různých materiálů, tvarů, designových provedení i barev a sladit ho s vybavením. Na stropě vám ventilátor nezavazí. Oproti stolním či stojanovým ventilátorům vám stropní ventilátor nerozfouká papíry ze stolu po celé místnosti a nebude na vás nepříjemně foukat. Nehrozí vám bolesti krku, uší, krční páteře i zad a infekce v očích.

Ventilátory bez světla i se světlem

Jestliže už hlavní světlo v místnosti máte, postačí vám stropní ventilátor bez světla. Pokud řešíte dilema, kam s lustrem, když si chcete pořídit stropní ventilátor, nemusíte ventilátor používat pouze k ochlazení vzduchu, ale současně i jako svítidlo. Můžete si vybrat ventilátor se světlem, které může být i odnímatelné. Umístěte ho do středu místnosti, aby došlo k rovnoměrnému rozprostření světla i cirkulace vzduchu. 

stropní ventilátor se světlem

Na co myslet při zapojení ventilátoru

Ventilátor se světlem lze zapojit tak, abyste mohli ovládat světlo i ventilátor zvlášť a doplnit jej o dálkové ovládání. Vhodné je se ohledně zapojení poradit přímo s elektrikářem, který vám jej rovnou i namontuje. Pokud si chcete ventilátor zapojit svépomocí, myslete na svou bezpečnost. K instalaci vám stačí klasické nářadí. 

Jak zapojit stropní ventilátor

Nejprve vypněte pojistky. Šroubky a podložky jsou součástí balení. Závěsný držák připevněte ke stropní rozvodové krabici. Musí být v rovině a je třeba jej vyvážit. Až připevníte motor k rozetě, namontujte lopatky k motoru a utáhněte je, ať nezpůsobují hluk. U ventilátoru se světlem namontujte žárovku a připevněte krycí sklo. Zapojte kabely, přimontujte rozetu k závěsnému držáku a vyzkoušejte funkčnost ventilátoru.

stropní ventilátor se světlem

Jak vyvážit ventilátor

Součástí balení je vyvažovací sada, která obsahuje 2 závaží a sponu na lopatku. Na lopatku se sponou připevní závažíčko, které ji vyrovná, čímž zjistíte, kterou lopatku je třeba závažím vyvážit. Postupně je třeba vyzkoušet všechny lopatky. 

Postup při vyvážení ventilátoru

Vyberte lopatku, která se podle odhadu viklá, nasaďte na ni doprostřed sponu, která ji na chvilku vyváží. Zapněte ventilátor na otáčky, kdy dochází k největšímu kývání. Poznamenejte si, zda se kývání zlepšilo nebo zhoršilo. Pak vypněte ventilátor, dejte sponu na další lopatku a proces opakujte. Až najdete tu správnou lopatku, nasazujte sponu na její různé části, pozorujte chování ventilátoru a určete, kam dáte závažíčko.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *