Dům a Zahrada

Pěstování hortenzie – jak a kdy je sázet a jak se o ně starat

Hortenzie má velké a nádherné květy v nejrůznějších barvách a typech. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude neustále přinášet radost. Jak ji pěstovat?

Hortenzii se daří na poloslunném místě, snese ale i plné slunce a vyžaduje slabě kyselou půdu. Pozor si dejte na vápník. Pro hortenzii latnatou si smíchejte kompost, rašelinu a písek v poměru 5:2:1. Pro bílé a modré květiny směs mórovky, kompostu, jílu a písku v poměru 3:2:1,5:0,5. Pro růžové a červené odrůdy pak směs kompostu, jílu, mórovky a písku v poměru 4:3:2:1. Zakoupit můžete i hotový substrát s vyšší kyselostí. 

Zálivka a hnojení

Rostlina nemá ráda tvrdou vodu. Přes léto jí stačí běžná vlhkost a v době růstu a kvetení potřebují více vody. Od srpna zalévání rostlin omezujte. Během růstu ji hnojte 2x měsíčně, v létě a před vykvetením do zálivky přidávejte tekutá minerální a organická hnojiva. Nepoužívejte ke hnojení vápník. Odkvetlé květy lze přes zimu nechat na rostlinách a odstřihnout až na jaře. V zimě k nim přihrňte zeminu a přikryjte chvojím. Starší rostliny jsou méně náchylné.

Pěstování hortenzie v květináči

Hortenzie lze také pěstovat i v nádobách na terasách a balkonech. Květináče potřebují dostatek světla a zastínění před úpalem. Hortenzie milují polostín a daří se jim na přistíněných balkonech a oknech. Zalévat se musí pravidelně a dostatečně, stejně jako hnojit. Před prvními mrazíky dejte květiny v nádobách do světlé místnosti, kde je teplota 6 až 8 °C. Omezte zálivku tak, aby kořenový bal nevyschl.

Hortenzie a barvy

  • Alpenglühen, Altone nebo Suprème – jasně červená
  • Münster – tmavě červená
  • Sensation – červená s bíle lemovanými květy
  • Bachtel, Mousmee nebo Gerda Steiniger – růžová
  • Camilla – růžová s bílým okrajem
  • Prima – tmavě růžová
  • Lemmenhof nebo La France –  růžová, vhodná k modření
  • Europa – tmavě růžová, vhodná k modření
  • Bavaria – modrá s bílým okrajem
  • Mme R. Mouillère, St. Bonifaz nebo Regula – čistě bílá
  • Annabelle nebo Grandiflora – bělavě zelená
  • Thèrese – bělavá až krémová
  • Harmony – jasně zelená, na podzim vínově červená až bronzově hnědá

Přesazování rostlin

Mladé hortenzie přesazujeme i 2x za rok do směsi zeminy, rašeliny, listovky a písku. Větší přesadíme do větších květináčů, zaštípneme za čtvrtým až pátým listem nejpozději v květnu až červnu. Starší rostliny přesazujeme každý rok po odkvětu a předtím je seřízneme, nebo jim alespoň vyměníme horní vrstvu zeminy.

Množení hortenzií

Hortenzie se množí řízkováním v březnu až dubnu při teplotě 15 až 18 °C. Řízky z nekvetoucích mladých kořenových výhonů se sází do směsi z rašeliny a písku v poměru 1:1. Zakoření asi za 3 týdny.

Škůdci na listech, lodyhách a květech 

Světle zelené a rezavé kroužky na listech, lodyhách a květech způsobuje vir kroužkovitosti tabáku. Šedavý nebo nafialovělý povlak způsobuje padlí. Plísňový šedohnědý povlak plíseň šedá. Žloutnutí listů způsobí půda s nedostatkem železa. Háďátko zhoubné deformuje lodyhy a listy, květy pak zakrňují. V příliš teplém prostředí se objevují svilušky a mšice. Další květinou, kterou si vysadíte, může být třeba krásná a něžná lobelka.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.