Dům a Zahrada

Jak zvládnout vánoční úklid levou zadní a nestrhat se

Jakmile se přiblíží advent, přichází také období velkých příprav na svátky, které jsou mnohdy opravdu vyčerpávající a stresující. Pečeme několik druhů cukroví, pokud si je neobjednáme v cukrárně a ještě k tomu musíme vycídit celý byt. Co je opravdu nutné a co už je naopak takzvaně přes čáru? Držte se našich pravidel.

Během vánočního úklidu se rozhodně nemusíte strhat. Cukroví vám napečou v cukrárně a uklidí profesionální firma. Pokud se přeci jenom chcete pustit do úklidu sami, zkuste to s námi podle našich instrukcí. Mužům svěřte vánoční úklid auta, dílny, garáže, ale obtížné čistění lustrů a zářivek. Jsou vyšší a půjde jim to lépe.

Uklízejte tam, kde je to vidět

Při vánočním úklidu si dejte záležet na místnostech, kam během svátků zamíří veškeré rodinné procesí, vaši přátelé a známí. Nechceme vás nabádat k laxnosti, ale Vánoce mají být svátky klidu a ostatní můžete zvládnout i jindy. Vaši pozornost si zaslouží hlavně především předsíň, obývací pokoj, který bývá často spojený s kuchyní či jídelnou, koupelna a toaleta. Pokud jste puntičkáři a nechcete uklízet jen tak na oko, musíte si umět vybrat mezi zachováním zdravého rozumu a pevného zdraví a kolapsem.

Průvan ve skříních

Pokud chcete mít přehledné šatníky, skříně a komody uspořádané do naprostého detailu, oblečení musíte důkladně protřídit a začít vyhazovat. Jen tak můžete ve skříni udržet pořádek a vytahovat nezmačkané oblečení provoněné vůní levandule nebo marseillského mýdla. Rychle tedy přerovnejte komínky, zavěste oděvy na ramínka všechny košile, sukně a šaty pověste, ať se zbavíte složitého skládání. To totiž nikdy dlouho nevydrží. Pořiďte si organizátory a pořadače, se kterými si usnadníte práci.

Zářící kuchyně

Pokud si nemůžete časově dovolit vyklízet všechny skříňky s kořením a přerovnávat nádobí, přeleštěte dvířka a pracovní plochu, zbavte je otisků prstů a mastnoty, třeba octem a následně leštidlem na okna nebo aviváží. Záleží na míře znečištění. Určitě vám prospěje, když vyhodíte nepotřebné a nepoužívané skleničky, hrníčky, krabičky a nádobí a budete mít kolem více místa. Stejně ta zatočte ze sto let nepoužitým kořením, ve kterém se dávno usadili moli.

Zatočte s prachem

Buďte zcela nekompromisní i při odstraňování prachu. Vysajte pod pohovkou a křeslem, zaměřte se na mezery v čalounění pomocí speciálního nástavce a vysajte všechny kouty. Zbavte prachu i nábytek a vezměte jej leštěnkou, která příjemně voní. Osprchujte pokojové rostliny a vyhoďte staré časopisy, noviny a účtenky. Nakonec vytřete a naleštěte podlahu.

Snadno a ekologicky

Zapomeňte na chemické čisticí přípravky. Rychlovarnou konvici zbavte usazenin z vodního kamene octem, kterým odstraníte i mastnotu z kuchyňské linky a pach z lednice, záclony vybělte přidáním jedlé sody, skleněné plochy na dvířkách krbu přetřete hadříkem s popelem a na mastnotu použijte olej z citrusových plodů. Pokud nestíháte, nechte si od profíků vyčistit alespoň koberce, sedací soupravy a okna. 

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.