Záložní zdroj
Dům a Zahrada

Záložní zdroje

Dnešní společnost se pomalu ale jistě stává závislou na elektrické energii. I přestože jsou energetické výpadky poměrně ojedinělým jevem, existují stroje, u kterých i nejmenší čas bez přísunu elektřiny, může být devastující. Jaké jsou záložní zdroje a k čemu přesně slouží?

Co je to záložní zdroj

Záložní zdroj nese hned několik přízvisek – záložní generátor, záložní agregát, záložní elektrocentrála. Záložní zdroj udržuje v chodu elektrická zařízení při výpadku proudu. Nemusí se ale nutně jednat o výpadek proudu, záložní zdroj chrání spotřebiče a zařízení i před dalšími chybami sítě, jež mohou ohrozit správný chod a životnost přístrojů (výpadek, pokles, podpětí, přepětí, kolísání frekvence aj.)

Základní druhy elektrických zdrojů

Záložních zdrojů existuje hned několik druhů, dělí se podle výstupního napětí a druhu přeměny.

Podle druhu výstupního napětí

· Stejnosměrné

· Střídavé

Podle druhu přeměny

· Rotační zdroje – mění palivo na energii kinetickou a tu na energii elektrickou

· Statické zdroje – UPS (zdroj nepřerušovaného napájení) uchovává elektrickou energii v akumulátoru

· Chemické zdroje – palivové články

Záložní zdroj Sinus
Zdroj: himalaj.cz

K čemu slouží záložní zdroj?

Záložní elektrocentrála slouží jako nouzový zdroj elektrické energie při výpadku napájení ze sítě. Brání nebezpečenství, jež skrývá výpadek elektrické sítě. Podle Wikipedie je před výpadkem nejvíce potřeba ochránit: telekomunikační a počítačové systémy a systémy, které zajišťují chod letišť a nemocnic.

V domácnosti záložní zdroje chrání čerpadla, kotle, ventilace, krby a různé elektrospotřebiče (lednice, řídící elektronika solárních panelů, vysílač Wi-Fi atd.).

Jak vybrat vhodný záložní zdroj pro vaši domácnost?

Nejprve se zamyslete, co bude na záložní zdroj napojeno. Ve chvíli, kdy bude na vašem seznamu alespoň jeden třífázový přístroj, musíte koupit třífázový záložní zdroj. Pak si rozmyslete, zda chcete manuální nebo automatické spouštění. Další otázkou je výkon, zde platí:

– Jednofázový záložní zdroj: 1kVa = 1kWh

– Trojfázový záložní zdroj: 1kVa = cca. 0,8kWh

Výkon spočítáte součtem příkonů všech zařízení, nezapomínejte přidat i rezervu (zhruba v hodnotě 10 %). U indukčních, kapacitních a zařízení s tvrdým rozběhem je potřebná vyšší rezerva (někdy i ve stovkách %). Pro běžnou domácnost vystačí záložní generátor o výkonu mezi 4 až 6 kVa – napojujte jen opravdu potřebná zařízení.

Použití záložních zdrojů
Zdroj: himalaj.cz

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *