Dům a Zahrada

Jak postavit krmítko pro ptáčky? Děti vám pomohou

Ptačí budku nebo krmítko pro ptáčky si dnes můžete sice koupit v každém hobby marketu, ale pokud budete nápadití, zapojíte děti a vyrobíte si doma vlastní krmítko, budete z něj mít větší radost. Inspirací vám může být našich pár tipů na jeho výrobu doslova za pár korun. Při výrobě domácích krmítek se fantazii meze nekladou.

Ptačí krmítko ze starého nádobí

Prohledejte skříňky v kuchyni a zkuste najít 2 staré, zašlé a nepoužívané dortové formy. Můžete použít i 2 plechy na muffiny nebo třeba 2 pokličky. Vrchní nádoba či poklice musí krýt spodní nádobku jako stříška a být větší. Obě části k sobě můžete sešroubovat, spojit provázkem nebo řetízkem. Výsledné krmítko může stát i viset.

Krmítko pro ptáčky z konzervy

Pro výrobu netradičního krmítka můžete použít i konzervu s odtrhávacím víčkem, které ohnete na polovinu a v něm uděláte otvor, kam usadíte malé bidélko. To přilepte tavnou pistolí. Krmítko omotejte provázkem či lýkem pro přírodní vzhled a přilepte jej tavnou pistolí.

Ptačí budka na parapet z plastového obalu

Krmítko si můžete dát i na okenní parapet, což ocení především lidé z panelákových bytů, kteří nemají ani balkon. Vyrobit si ho můžete z hlubokého plastového obalu s víčkem, ve kterém se prodávají třeba rajčata. Postavte jej dnem vzhůru, vyřízněte do boku otvor pro drobnější ptactvo. Budku omotejte potravinářskou fólií, kterou v místě otvoru rozříznete a ohněte dovnitř, aby se ptáci neporanili o ostré hrany. Pomocí provázků krmítko připevněte k prkénku, aby drželo na parapetu a dejte dovnitř pár kamínků pro zatížení.

Krmítko pro ptáčky z PET láhve

Výroba ptačího krmítka z PET lahve je velmi jednoduchá. Vezměte prázdnou PET lahev o objemu 1,5 až 2 litry. V dolní části lahve udělejte na boku 5 až 10 cm ode dna alespoň 8 cm vysoký a 6 cm široký otvor. Ostré hrany oblepte izolepou nebo opalte svíčkou nebo zapalovačem. Láhev zavěste za hrdlo a na dno dejte krmení.

Šiškové krmení pro ptáčky

Vezměte borovicovou šišku, namočte ji v tekuté směsi vyrobené z loje a semínek a zavěste třeba na strom. Ptáčkům se bude po šišce dobře šplhat a vydrží na ní stát i sedět. Nevěšte ale krmítka s lojem na místo, kam svítí slunce, aby se lůj hned ptáčkům nerozpustil.

Vhodné místo na ptačí budky a krmítka

Rozmístěte krmítka vždy na tak bezpečná místa, kam na ně nemůže kočka. Zároveň zkuste vybrat takové místo, abyste na malé ptačí opeřence dobře viděli. V zimě při jejich pozorování můžete relaxovat. V závislosti na počasí jim dávejte do krmítka krmení už od listopadu. Ideální jsou nejrůznější semínka a obilniny, hlavně semínka slunečnic, lůj, lojové koule. Nikdy nedávejte ptáčkům zbytky jídel, cokoli slaného nebo sladkého, jinak to ptákům ublíží a mohou i zahynout.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.