Povlečení
Interiér

Jak prát povlečení a prostěradla?

Každé nové povlečení i prostěradlo nezapomeňte před prvním použitím vyprat. Zbavíte se nečistot z výroby i drobných nitek a předejdete podráždění pokožky. 

Povlečení i prostěradlo by se mělo prát nejméně 1x za měsíc, nejlépe 1x za 14 dní a u alergiků 1x týdně. Většinu materiálů lze prát na vyšší teploty 60 °C, které si poradí s roztoči, bakteriemi a viry. V létě, kdy se člověk více potí, se v lůžkovinách množí spousta nežádoucích mikroorganismů. Při praní je důležitý materiál povlečení

Bavlněné povlečení

Nejjednodušší na údržbu je bavlna. Bavlněná prostěradla a povlečení zahrnují i damaškové povlečení, což je jeden z nejpříjemnějších a nejlepších materiálů. Přírodní materiál je možné prát, žehlit a sušit na vysoké teploty. Většina bavlněného povlečení a prostěradel lze vyprat na 60 °C, někdy i na 95 °C. Podobně lze zacházet s bavlněným saténem, pokud neobsahuje umělá vlákna. Oproti umělému saténu bavlněný satén neklouže a nechladí, a proto je vhodný pro použití i v zimě. 

Alternativní přírodní materiály

Krepové povlečenínežehlivou úpravu a je vyrobeno ze speciální měkčené bavlny. I krep můžete prát na 60 °C. Stejné vlastnosti má i flanelové povlečení, což je také 100% bavlněný materiál. Lněné povlečení mírně chladí a je ideální na léto. Protože se rádo sráží, perte jej na teploty do 40 °C. Některé druhy snesou i 60 °C, sledujte proto štítky od výrobce. Len rád během praní na sebe chytá vlákénka jiných látek, je proto vhodné jej prát odděleně nebo chráněné v povlaku. 

Povlečení z mikrovlákna a mikroplyše 

Při nákupu vždy raději vsaďte na kvalitní české povlečení. Polyesterová vlákna obsahuje mikrovlákno a mikroplyš. Materiály jsou vhodné na prostěradla a povlečení v zimě. Hřejí, nedělají žmolky a nemačkají se. Perte je ale na nízké teploty do 40°C. Nižší teplotu doporučujeme i při praní lůžkovin, polštářů, přikrývek a dek. 

Na co si dát pozor při praní ložního prádla

Ložní povlečení perte naruby a se zapnutými zipy či knoflíky. Vždy třiďte ložní prádlo podle barev a materiálů a perte je s vhodným pracím prostředkem na světlé, barevné či tmavé prádlo. Prací gel se lépe rozpouští ve vodě. Pozor na aviváž, která může snížit prodyšnost povlečení a schopnost odvádět pot.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *