Stavba

Výpadek elektřiny

S výpadkem elektřiny se v životě setkal už asi každý. Příčin přerušení dodávky elektrického proudu je více. Liší se svým rozsahem. Popíšeme si možnosti sledování výpadků a poruch a jejich řešení na úrovních distribuční a přenosové soustavy.

Lokální výpadek elektřiny

Výpadky elektřiny v domácnosti jsou nejčastější. Mohou být způsobeny poruchou spotřebiče i přetížením elektrické sítě, což vede k vypnutí hlavního elektrického jističe, proudového chrániče nebo přepálení pojistek. Ukazatelem lokálního výpadku elektrického proudu je funkčnost osvětlení okolních obcí a městských částí, vysílání lokálních rádií i funkční kolejová doprava. Můžete také zjistit, zda nedošlo k výpadku elektřiny u sousedů. Pokud ne, stačí nahodit hlavní jistič nebo vyměnit pojistku.

Plošný výpadek elektřiny

Pokud přerušení dodávky elektrického proudu postihne celou ulici, část města nebo celou vesnici, jedná se o plošný výpadek. Nejčastější příčinou je porucha v samotné přenosové soustavě nebo porušené nadzemní vedení nízkého napětí. Každá distribuční společnost je vybavena poruchovou linkou, na kterou se můžete v těchto situacích obrátit. Linky bývají při plošných výpadcích často přetížené. Informace vám mohou sdělit i webové stránky distributorů.

Plánovaná odstávka elektřiny

Příčinou výpadku elektrického proudu může být plánované přerušení dodávek elektřiny například z důvodu údržby distribučních sítí. O tom musí všechny distribuční společnosti své zákazníky řádně informovat alespoň 15 dní dopředu. Jinak je distributor povinen dodávky elektřiny obnovit do 18 hodin od přerušení. Pokud tak neučiní, může zákazník po distributorovi žádat náhradu. Informace jsou dostupné na webových stránkách distributora, obcí a úředních deskách.

Blackout

Jako blackout, neboli rozsáhlý výpadek dodávky elektrického proudu na velkém území postihne velké množství lidí, třeba i na území několika států a trvá hodiny i dny. Příčinou jsou přírodní vlivy v rozsahu přírodních katastrof nebo větrná smršť s dominovým efektem. Příčinou může být i kombinace poruch v přenosové síti nebo její nerovnováha způsobená náhlým nárůstem produkce elektřiny. Nefungují semafory, bankomaty i internet. Informace získáte z rádia nebo na obecním úřadě.

Výpadky elektřiny

Výpadky elektřiny lze většinou vyřešit velmi rychle. O jaký výpadek se lze zjistit pomocí různých ukazatelů z okolí, lze se obrátit na poruchovou či zákaznickou linku jednotlivých distributorů, využít jejich webových stránek nebo účtů na sociálních sítích. Za nedodržení standardu ukončení přerušení distribuce elektřiny poskytuje provozovatel distribuční soustavy zákazníkovi náhradu ve výši 10 % z jeho roční platby za distribuci, maximálně je to však 6000 Kč v sítích do 1 kV.

 

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.