Dům a Zahrada

Okouzlující květinový záhon

Květinový záhon by měl být tvarově, zajímavý, plný barev, celoročně atraktivní a stále kvetoucí. Je třeba skládat kompozice rostlin podle toho, v jakém kvetou ročním období.

Květinový záhon je ideální příležitostí, jak se kreativně realizovat a pustit se do vlastní zahradní tvorby. Bude vás to bavit, vyčistíte si hlavu a uvidíte za sebou kus poctivé práce. Výsledek potěší oči, nos i vaši duši. Rozmyslete si však, kolik času máte na údržbu. Kolik jste ho ochotni věnovat péči o květiny, kde končí radost a začíná starost či povinnost, která svazuje.  

Jak omezit chyby

Vsaďte na jednoduchost. Nekombinujte mnoho druhů rostlin. Lépe působí, když vysadíte místo jedné rostliny skupinu několika rostlin stejných, nebo podobných druhů. Účinek bude mnohem zajímavější a hezčí, než když vysadíte každou rostlinu po jednom kuse. U rostlin volte ty, co znáte, nebo co se dobře pěstují. Vsaďte na léty prověřené tradice a inspirujte se zahrádkami babiček.

Výběr místa

Při výběru místa na květinový záhon se dívejte na kvalitu půdy, světelné podmínky a vlhkost. Naleznete vhodné rostliny na přemokřená i na stinná místa. Zaměřte se na odbornou literaturu obsahující popis rostlin podle typu stanoviště. Nebudete pak zbytečně dělat chyby, rostlinám se bude dařit a nebudou vadnout.

Výběr druhů rostlin

Při výběru rostlin přihlédněte i k prostředí, ve kterém budujete květinový záhon. Musí se hodit k domu i typu zahrady. Před venkovským domem se budou vyjímat klasické babiččiny pestré květiny. Do přírodního prostředí na chalupu zvolte traviny a luční květiny. Do moderní zástavby můžete zvolit i exotické rostliny. Důležitý je i odstup od místa, ze kterého budete záhon nejčastěji pozorovat.

Kdy zvolit letničky

Letničky jsou květiny, které mají životnost jen jeden rok. V krátkém čase po výsevu vyrostou, rozkvetou, vytvoří semena a pak odumřou. Většina z nich vyžaduje světlé a slunné stanoviště, kvalitní písčitohlinitou půdu, velmi pravidelnou zálivku a také přihnojování. Musíte se o ně hodně starat. Může jít o gazánie, slunečnice, hvozdíky, krásnoočka, ostrožky i různé kopretiny.

Kdy zvolit dvouletky

Zde je růstový cyklus rozložený do dvou let. První rok po výsevu se rostliny po vzrůstu vyvinou, pak přezimují a druhým rokem teprve kvetou, vytvoří semena a zase odumřou. V mírných klimatických podmínkách někdy mohou růst více let. Typickými zástupci je pomněnka, sedmikráska a maceška.

Kdy zvolit trvalky

Tyto rostliny vydrží na stanovišti několik let. Trvalky patří mezi nejvděčnější a nejméně náročné zahradní rostliny. Péče není příliš náročná, stačí je pouze vysadit, občas zalít a pak už rostou v podstatě samy. Může jít o astry, čistec vlnatý, monardy, třapatky a mnoho dalších. Kořínky jim prorůstají do okolí a dobře se dělí. Vybírejte podle výšky, vzhledu i barvy listů, barvy i doby květu.


Zdroj: pigonthestreet.com

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.