Interiér

Jaké existují druhy terárií a jaké vybrat?

Znáte všechna terária, která lze najít na trhu? Říká vám něco pojem paludarium? Ne? Tak si přečtěte náš článek a dozvíte se zajímavé informace.

Pojem terárium je všeobecně známé, ale například při pojmu „paludárium“ už si nebudou všichni tak jisti, o co se to vlastně jedná. Mezi takovými základními druhy terárií můžeme vyjmenovat akvárium, terárium a paludárium. Jen pro pořádek – akvárium je nádrž, většinou ze skla, s vodou, ve které pěstujeme vodní rostliny a vodní živočichy.

Terárium je naproti tomu bez vody a používá se zejména k chovu bezobratlovců, plazů a obojživelníků. A paludárium je v podstatě kombinace akvária a terária, kdy nádrž simuluje tzv. „mokřady“, kde se nachází suchá část i vodní plocha. Ale teď něco blíže o teráriích a teraristice.

Pouštní terárium

Toto terárium je situováno tak, aby mělo velkou plochu dna a tak nemusí být tak příliš vysoké. Vyznačuje se vysokou denní teplotou, kdy někteří živočichové potřebují až 35 ºC. K docílení takové teploty si pomůžeme pomocí speciálních topných kabelů nebo desek. Posloužit nám mohou však i žárovky. V noci může teplota, tak jako na poušti, dosti poklesnout. Jako substrát je vhodné použít pouštní písek. Levnější alternativou je písek obyčejný, který však musíme nechat dostatečně proschnout a nebo také obyčejné hobliny. Aby terárium vypadalo přirozeně, můžeme jej vybavit kameny a kusy dřeva. Součástí pouštního terária je samozřejmě miska s vodou.

Tropické terárium

Opakem pouštního terária je terárium tropické. Situována bývá spíše na výšku, ale podmínkou to není. Základem je, aby teplota byla poměrně stálá. V noci může poklesnout o pár stupňů, ale je důležité mít topné kabely napojeny na termostat, který nám teplotu denní i noční pohlídá. V tropickém teráriu musí být vysoká relativní vlhkost vzduchu, čehož dosáhneme pravidelným rozprašováním vlažné vody. Tropické terárium můžeme vyzdobit kusy dřeva, rostlinami typu bromélie nebo také pokojovými rostlinami, které nejsou náročné na světlo a nejsou samozřejmě jedovaté. Dno bývá pokryto většinou rašelinou, kterou můžeme případně smíchat s pískem. Vhodná je také kokosová drť, tzv. lignocel. 

Terárium pro sklípkany

Pro sklípkany je nejvhodnější menší terárium o rozměrech asi 30 x 30 cm. Výšky terária závisí na druhu pavouka. Základem je však terárium vybavit ventilační mřížkou, nejlépe z perforovaného hliníku, aby nám pavouci mřížku nerozkousali. Teplotu regulujeme vytápěním dna. Sklípkani mají rádi vyšší vlhkost vzduchu. Pozor na dekorace, především ne dobře upevněné kameny by mohly sklípkany zavalit.  

Je možná kombinace několika druhů živočichů? Záleží…

Chovat několik druhů živočichů v jednom teráriu se dá, ovšem začátečníkům to není příliš doporučováno. Nároky jednotlivých zvířat se liší a také se může stát, že se zvířata navzájem svoji přítomností stresují. Nejlépe je kombinovat zvířata, která vyhledávají světlo a jiná zase stín. V malém teráriu však není možnost vytvořit pro různé druhy živočichů správné mikroklima. Toto lze realizovat pouze ve velkých teráriích, kdy lze zkombinovat například světloplaché živočichy se žábami. Kombinace více druhů je však vždy spojeno s rizikem. 

Karanténní terárium

Každý chovatel musí mít vždy připraveno karantenní terárium. To je vybaveno pouze tím nejnutnějším. Nenachází se zde zdroj vody, pokrytí dna ani úkryty pro živočichy. Je třeba je nějaký čas kontrolovat a zjistit, zda netrpí nějakou nemocí. I zde se však musí udržovat optimální teplota a vlhkost vzduchu. V karanténním teráriu se také léčí nemocná zvířata, abychom předešli nákaze ostatních zvířat. 

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *