třídění odpadu_PR
Dům a Zahrada

Tipy a triky, jak si co nejvíce usnadnit třídění odpadu

Pro mnohé z nás je už třídění odpadu zcela běžnou záležitostí. I když ale trpělivě třídíme, spousta námi vytříděného odpadu končí na skládkách. Je třeba třídit odpad tak, aby to mělo opravdu smysl. Na co si dát při třídění odpadu pozor?

Podle výzkumů Eko-Komu patří Češi mezi nejlepší třídiče odpadu v EU. Statistiky jsou ale dost relativní. I když je například z odpadu vyrobeno recyklované tuhé alternativní palivo, nemáme záruku, že bude spáleno ekologicky. Je tedy třeba třídit tak, aby bylo odpadu co nejméně a recyklace byla co nejefektivnější. Pro snadné a efektivní třídění si pořiďte vhodný koš na tříděný odpad

Časté chyby v třídění

Bioplast nezaměňujte za běžný plast a ze skleněné láhve vždy odšroubujte kovové víčko. Do kontejneru na tříděný odpad nepatří použité podestýlky pro domácí zvířata ani zdravotnické a hygienické výrobky. Díky plence v kontejneru na papír jde celá várka na skládku či do spalovny. Mnoho odpadu se třídí ručně, proto sklo i plasty omývejte. Neumyté a plesnivé obaly se nerecyklují.

Bio neznamená rozložitelný

I nové BIO plasty škodí přírodě. Biologicky rozložitelný plast může v mořích zůstat roky a škodit stejně jako běžný plast, jen se rozloží o něco dříve. Podle výzkumu českých vědců z Akademie věd se většina bioplastů v přírodě sama nerozloží. Některé jsou z ekologického hlediska horší než ty běžné. Při nákupu myslete na to, že BIO v názvu plastu z něj nedělá ekologicky šetrnější výrobek.  

Nekupujte černé plastové nádoby

Černý plast je marketingový trik, díky kterému vypadá jídlo mnohem lákavěji. Nelze ho však identifikovat automatickými třídícími stroji a v současnosti se proto nerecykluje. Zkuste jej nekupovat. Zbytečně putuje na skládku nebo do spalovny. Podporujte výrobu z recyklovaných materiálů a kupujte nové výrobky z umělé hmoty, papíru i dřeva, který jsou alespoň zčásti zhotoveny z recyklátu.

Dejte nové využití staré elektronice

Recyklace aluminiamědi a jiných kovů je pro životní prostředí klíčová. Opětovné získání mědi z použitých výrobků je o 87 % méně energeticky náročnější než těžba. Výroba nové hliníkové plechovky stojí 20x více energie než z recyklovaného aluminia. Staré mobilní telefonyPC a další nefunkční elektroniku nedávejte k popelnici, ale do sběrného dvora, opravny, která nefunkční elektrospotřebiče odebírá nebo do červeného kontejneru na elektroodpad.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *