mastertherm_cz_PR_tepelné_čerpadlo
Stavba

Proč se vyplatí investovat do tepelných čerpadel v rodinných domech a v průmyslu?

Vzhledem k neustále rostoucím cenám energií si dnes mohou do značné míry mnout ruce ti majitelé nemovitostí, kteří již před lety investovali do moderních technologií. Jednu z nich představují tepelná čerpadla. I nyní jsou však tato zařízení výhodná a je na místě uvažovat nad jejich pořízením.

Tepelná čerpadla pro průmysl mají už tradičně velký význam. Mnohé podniky a provozovny by bez nich měly neúměrné náklady spojené s výrobou, což by u řady z nich vedlo až k zániku. V současnosti se však více řeší tepelná čerpadla pro rodinné domy. V jejich případě jde o menší jednotky, které mají za cíl přispět ke snížení spotřeby elektřiny, levnějšímu ohřevu vody a vytápění. Příkladem moderních zařízení pro domácnosti jsou tepelná čerpadla MasterTherm, jež se dají pořídit ve všech známých a dostupných variantách.

Tepelné čerpadlo vzduch-voda

Pakliže uvažujete o pořízení tepelného čerpadla, je dobré si ujasnit, z jakého zdroje by bylo nejlepší čerpat energii. Obecně se rozlišují tři modely. Prvním je tepelné čerpadlo vzduch-voda, které bez jakéhokoliv negativního dopadu na životní prostředí získává energii z okolního vzduchu. Výhodou tohoto čerpadla je nenáročná instalace.

Další možnosti

Druhým modelem je tepelné čerpadlo země-voda. U něj se dá využít buď plocha pozemku, případně se energie odčerpává z hlubinného vrtu. Třetím typem je pak tepelné čerpadlo voda-voda. Jak už z názvu vyplývá, ohřívání vody a vytápění je zde provozováno díky energii z vodní plochy, případně z podzemních vod.

Tepelná čerpadla mají vysokou účinnost. Snížení nákladů na provoz domácnosti je tak poměrně zřetelný. Investice je sice poněkud vyšší, návratnost je ale maximálně v řádech jednotek let. A vzhledem k tomu, jak prudce rostou ceny elektřiny, může se tepelné čerpadlo stát dosti zásadním prvkem v každé moderní domácnosti.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *